moon jae-in katolički predsjednik južne koreje

Građani naše zemlje novom su predsjedniku povjerili veliku odgovornost. Uzdižem Bogu molitve da mu dade snage i mudrosti za suočavanje s teškim izazovima koji će biti pred Korejom – istaknuo je kardinal Andrew Yeom Soo-jung, seulski nadbiskup, osvrćući se na izbor novoga predsjednika Južne Koreje, Moona Jae-ina. Kardinal je posebno izrazio nadu da će novi šef države, katolik, odvjetnik i branitelj ljudskih pravâ težiti pravednosti, miru i općemu dobru, posebice u brizi za najranjivije.

I što se tiče odnosa između Sjeverne i Južne Koreje, imenovanje Moona Jae-ina pruža nadu. Posljednjih su godina odnosi između dviju Koreja oslabili – rekao je u razgovoru za agenciju Sir biskup Daejeona msgr. Lazar You Heung-sik te napomenuo da sada valja uspostaviti nov dijalog i nove odnose, te shvatiti kako zajedno živjeti u miru.

Kako bi se ponovno pokrenuo dijalog, potreban za zaustavljanje nuklearne prijetnje, predsjednik Moon Jae-in izrazio je raspoloživost za odlazak u Pyongyang. To su važne izjave – istaknuo je biskup Daejeona. Bitno je da Južna Koreja ne bude zemlja koja stvara nove napetosti, nego treba obavljati ulogu pomirenja i na međunarodnom području, pridonoseći izgradnji mostova mira na azijskom području, i u cijelom svijetu.

Odvjetnik i branitelj ljudskih prava, Moon Jae-in, praktični je katolik. Krsno mu je ime Timotej. Prvi katolički predsjednik u povijesti Južne Koreje bio je Kim Dae-jung koji je 2000. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, upravo zbog zauzimanja u traženju demokracije i ljudskih prava u Južnoj Koreji i u cijelom jugoistočnom području Azije, te posebice za pokušaje pomirenja sa Sjevernom Korejom.

Radio Vatikan | Bitno.net