Svrgnuta mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi (76) osuđena je 10. siječnja na još četiri godine zatvora, prenosi Vatican News.

Promatrači ističu da je riječ o montiranom procesu u kojem vojna hunta, koja je izabranu premijerku i dobitnicu Nobelove nagrade za mir uhitila 1. veljače prošle godine, nastoji dugoročno ušutkati. Protiv nje je pokrenuto 12 sudskih procesa, a između ostaloga optužena je za krijumčarenje voki-tokija i kršenje epidemioloških mjera i zakona o telekomunikaciji, uvozu i izvozu…

Najnovija presuda na suđenju zatvorenom za javnost slijedi onu iz prosinca prošle godine kada je osuđena na četiri godine zatvora, što joj je general Min Aung Hlaing zatim smanjio na dvije. Trenutačno nije jasno treba li zaista u zatvor ili ostaje u kućnom pritvoru na javnosti nepoznatom mjestu. Suu Kyi već je u kućnom pritvoru provela 15 godina.

Papa Franjo opetovano poziva na dijalogu u Mjanmaru u kojem od puča u veljači 2020. vlada kaos i nasilje. I u govoru na primanju Diplomatskoga kora akreditiranog pri Svetoj Stolici 10. siječnja Papa je istaknuo kako su dijalog i bratstvo hitniji no ikad da bi se prevladala kriza u Mjanmaru.