Nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud u SAD-u srušio presudu u slučaju Roe protiv Wade i time ukinuo ustavnu zaštitu pobačaja, ne stišavaju se reakcije u američkoj javnosti.

Predsjednik Papinske akademije za život nadbiskup Vincenzo Paglia u razgovoru za Rome Reports ustvrdio je da je upravo stoga ovo pravi trenutak za dijalog s neistomišljenicima, kao i otvaranje drugih tema koje se tiču zaštite dostojanstva života.

“Činjenica da je sudska odluka izazvala tako snažnu debatu ukazuje da je riječ o temi koja duboko dira ljudske savjesti i društveno tkivo. Može se osjetiti potreba da se vratimo temi što je smirenije i miroljubljivije moguće” kazao je Paglia.

Talijanski nadbiskup ustvrdio je i da je ovo vrijeme da se pruži veća podrška ženama te više pažnje posveti samim uzrocima pobačaja.

“Riječ je o pitanju podizanja i održavanja odgovornosti cijeloga društva da za zaštitu ženskih prava, njihove želje za majčinstvom i također za promicanjem uvjeta koji to omogućuju, počevši od obrazovanja o ljudskim afektima, o življenju vlastite spolnosti sa sviješću o svim posljedicama, te o nadilaženju ponekad vrlo ozbiljnih nejednakosti i nepravdi koje olakšavaju odluku da se učini pobačaj”, kazao je Paglia.

Predsjednik Papinske akademije za život naglasio je i kako je sada vrijeme za promicanje ljudskog dostojanstva koje nadilazi samo pitanje pobačaja te dotiče i drugih pitanja izravno povezanih sa zaštitom života.

Paglia kaže da je potrebno boriti se kako bi dostupnost oružja bila “što je rjeđe i kompliciranije moguća”, te da se “smrtna kazna ukine zajedno s pobačajem”.

Dodao je kako cilj treba biti i borba za život i dostojanstvo osoba s invaliditetom i migranata “jer je svaki život dragocjen pred Bogom i pred čovječanstvom”.

Podsjetimo, Papinska akademija za život izdala je priopćenje nakon presude američkog Vrhovnog suda u kojoj je ističući društveni značaj ovog pitanja zaštite života.

“Zaštita i obrana ljudskog života nije pitanje koje se može ograničiti na ostvarivanje individualnih prava već predstavlja stvar širokog društvenog značaja”.

“Potrebna je snažna pomoć majkama, parovima i nerođenoj djeci koja uključuje čitavu zajednicu, ohrabrujući mogućnost za majke u teškoćama da iznesu trudnoću i da povjere dijete onima koji mogu garantirati njegov razvoj”, istaknuli su iz Papinske akademije za život.