Papinska akademija za život oglasila se povodom današnje povijesne presude Vrhovnog suda SAD-a kojom je ukinuta ustavna zaštita pobačaja u toj zemlji.

Članovi akademije pridružili su se izjavi američkih biskupa koji su ranije tijekom dana pozdravili odluku Suda, posebno citiravši njihov poziv na “vidanje rana i krpanje društvenih podjela”.

“Vrijeme je za argumentirano promišljanje i društveni dijalog te da zajedno gradimo društvo i ekonomiju koja podupire brak i obitelj i u kojima svaka žena ima podršku i resurse potrebne da svoje dijete u ljubavi donese na ovaj svijet”, prenijeli su dio iz priopćenja američkog episkopata.

Iz Akademije su dalje poručili kako “činjenica da je velika zemlja s dugom demokratskom tradicijom promijenila svoju poziciju o ovom pitanju predstavlja izazov za čitav svijet”.

“Zaštita i obrana ljudskog života nije pitanje koje se može ograničiti na ostvarivanje individualnih prava već predstavlja stvar širokog društvenog značaja”, pišu članovi Akademije, dodajući kako je “pitanje razvijanja političkih izbora koji potiču uvjete postojanja u korist života bez upadanja u a priori ideološke pozicije”.

“To također znači osiguravanje primjerenog spolnog obrazovanja, garantiranja zdravstvene njege dostupne svima i pripremanje zakonskih mjera koje štite obitelj i majčinstvo, nadilazeći postojeće nejednakosti”.

“Potrebna je snažna pomoć majkama, parovima i nerođenoj djeci koja uključuje čitavu zajednicu, ohrabrujući mogućnost za majke u teškoćama da iznesu trudnoću i da povjere dijete onima koji mogu garantirati njegov razvoj.”

Nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, izjavio je kako “ususret zapadnom društvu koje gubi svoju strast za životom ovaj čin predstavlja snažan poziv da se zajedno osvrnemo na ozbiljna i važna pitanja ljudske brige za buduće naraštaje i uvjeta koji ih omogućuju; birajući život, na kocki je naša odgovornost za budućnost čovječanstva.”