“Neka Bog Otac primi u svoj zagrljaj Vincenta Lamberta. Nemojmo graditi civilizaciju koja uklanja osobe čiji život ne smatramo više dostojnim življenja; svaki život uvijek ima vrijednost”, tim se riječima Sveti Otac, putem svojega računa na Twitteru, osvrnuo na smrt francuskoga bolničara, javlja Vatican News.

Vincent Lambert preminuo je jučer prijepodne u bolnici u Reimsu, na sjeveru Francuske, u 42. godini života. Nakon duge pravne bitke, 2. srpnja mu je prekinut dovod hrane i vode. Ali, Vincent nije bio na kraju života, sam je disao i njegovo je srce normalno kucalo. Više od 10 godina živio je nakon prometne nesreće u kojoj je ostao potpuno oduzet.

Iako je Žalbeni sud u Parizu 20. svibnja spriječio da se Lambertu isključi dotok hrane i vode, francuski Kasacijski sud krajem lipnja je opozvao tu odluku, te tako presudio Lambertu.

Pokušavajući spasiti sinov život, Vincentova majka je izborila priliku da se obrati Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda gdje je rekla kako je njezin sin plakao kada je doznao da će mu biti uskraćeni hrana i voda, te, između ostaloga, istaknula da njezin sin nije u vegetativnom stanju.

“Nikada nisam vidjela osobu u vegetativnom stanju kako okreće glavu kad joj izgovorite ime. Imam toliko fotografija i videa koji u potpunosti proturječe onome što mediji pišu”, rekla je Vincentova majka.

Lambertov otac u obraćanju medijima ovoga ponedjeljka izjavio je kako je „ovo zamaskirano ubojstvo“. „To je eutanazija“, dodao je.

Ravnatelj “ad interim” Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti uputio je 11. srpnja izjavu povodom smrti Vincenta Lamberta, francuskog kvadriplegičara koji je jučer ujutro preminuo u Reimsu.

“Primili smo s tugom vijest o smrti Vincenta Lamberta. Molimo Gospodina da ga primi u svoj dom i izražavamo blizinu njegovim dragima i svima onima koji su ga sve do kraja dvorili s ljubavlju i predanošću. Podsjećamo i ponovno potvrđujemo riječi Svetoga Oca o ovom bolnom događaju: ‘Bog je jedini gospodar života od početka do njegova prirodnog svršetka i dužnost nam je uvijek štititi ga i ne podleći kulturi odbacivanja’“, kaže se u izjavi privremenog ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Bitno.net