Francuski Kasacijski sud odlučio je jučer da liječnici mogu ponovno uskraćivati hranu i vodu paraliziranom Vincentu Lambertu dok ne umre i tako, nažalost, okončao borbu za život 38-ogodišnjeg Francuza kojeg njegovi roditelji i dalje žele održavati na životu, što njegova supruga odbija.

Najmoćnija sudska instanca u Francuskoj opozvala je ovim presudu žalbenog suda od 20. svibnja kada je odlučeno da liječnici moraju ponovno hraniti Lamberta. Ne postoji pravna mogućnost žalbe na ovu odluku.

Kao što smo već pisali, Vincent je teško stradao u automobilskoj nesreći 2008. godine. Nakon kraćeg boravka u komi donekle je došao k svijesti, samostalno diše, nije priključen na aparate za održavanje života, no hranu i vodu ne može samostalno uzimati.

Njegova žena Rachel 2013. godine odlučila je, u skladu s francuskim zakonom o pasivnoj eutanaziji, zatražiti prekidanje umjetnog davanja hrane i vode, i to na preporuku liječničkog tima. Nakon toga su se u borbu za Vincentov život uključili njegovi roditelji Pierre i Viviane zatraživši nastavak liječničke skrbi, a treba napomenuti da nisu bili uopće konzultirani pri donošenju odluke o pasivnoj eutanaziji.

Od te 2013. traje pravna borba za Vincenta. Europski sud za ljudska prava je 2015. podržao odluku Rachel da Vincent treba umrijeti, ali odluka nije bila sprovedena sve do prošli mjeec kada su s Lamberta uklonjene sve cjevčice za hranjenje.

Roditelji su reagirali brzom žalbom sudu u Parizu koji je u hitnoj proceduri donio odluku da se Vincentovo izgladnjivanje treba prekinuti zbog obaveze Republike Francuske prema mjerama koje propisuje UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom.

Sada je Kasacijski sud, međutim, tu odluku opozvao i pozivajući se na francuske zakone naredio da izgladnivanje Lamberta na smrt može ponovno započeti.

Kako pišu mediji, pravne mogućnosti Vincentovih roditelja su iscrpljene, ali oni su najavili kako će tužiti one koji njihova sina skinu s hranjenja.

Svemu ovome dodajmo kako su prošli mjesec, kada je žalbeni sud spasio Vincentu život, cijeli slučaj komentirali kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život te nabiskup Vincent Paglia, predsjednik Papinske akademije za život.

Oni su tada napisali kako uskraćivanje vode i hrane Vincentu predstavlja “ozbiljnu povredu ljudskog dostojanstva”.

Prelati su tada naglasili kako Lambertovo stanje jest “ozbiljno patološko stanje”, ali da ono ne obezvrijeđuje Vincentovo pravo na život i skrb. Hrana i voda, naglasili su oni, jesu oblici temeljne skrbi, a ne nesvrhovita terapeutska skrb

Podsjetimo, Katekizam Katoličke Crkva naglašava da “prekid medicinskih postupaka, tegotnih, pogibeljnih, izvanrednih ili gledom na očekivani ishod nesrazmjernih, može biti zakonit. U tom je slučaju riječ o odustajanju od ‘terapeutske upornosti’. Time se ne želi izazvati smrt; prihvaća se činjenica da je nije moguće spriječiti. Odluku treba donijeti bolesnik, ako je kompetentan i sposoban ili, kad nije tako, oni koji na to imaju zakonsko pravo, uvijek poštujući razumnu volju i zakoniti bolesnikov probitak”.

Ono što su Farrel i Paglia poručili jest da uskraćivanje hrane i vode nikako ne može biti u ovome slučaju zakonito.

Tada su napisali kako se, zajedno s papom Franjom, mole za pronalaženje odgovarajućeg rješenja za održavanje Lamberta na životu.

Vincentov slučaj komentirao je i papa Franjo u travnju 2018.

Tada je rekao kako je svaka “povreda tjelesnog integriteta protiv našeg bližnjega uvreda Bogu Stvoritelju”.

Goran Andrijanić | Bitno.net