Jutros je u bolnici u Reimsu u Francuskoj preminuo 42-godišnji francuski kvadriplegičar Vincent Lambert.

Papinska akademija za život je u tweetu povodom ove tužne vijesti napisala kako je Lambertova smrt “poraz za čitavo čovječanstvo”.

Još jutros se oglasio i pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah koji je istaknuo kako je Lambert preminuo “kao mučenik”.

Pariški nadbiskup, Michael Aupetit, jučer je pozvao svećenike svoje nadbiskupije da prikažu misu za Vincenta Lamberta, kojemu su liječnici prošle nedjelje isključili dotok hrane i vode.

“Draga braćo”, napisao je u utorak pariški nadbiskup, “vrijeme je za kontemplaciju, za suosjećanje i za molitvu za gospodina Vincenta Lamberta. Predlažem da danas ili sutra slavite misu na njegovu nakanu i povjerite ga Gospodinu, Bogu milosrđa. Ova nakana može biti proširena i na čitavu njegovu rodbinu.“

Iako je Žalbeni sud u Parizu 20. svibnja spriječio da se Lambertu isključi dotok hrane i vode, francuski Kasacijski sud krajem lipnja je opozvao tu odluku, te tako presudio Lambertu.

Pokušavajući spasiti sinov život, Vincentova majka je izborila priliku da se obrati Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda gdje je rekla kako je njezin sin plakao kada je doznao da će mu biti uskraćeni hrana i voda, te, između ostaloga, istaknula da njezin sin nije u vegetativnom stanju.

“Nikada nisam vidjela osobu u vegetativnom stanju kako okreće glavu kad joj izgovorite ime. Imam toliko fotografija i videa koji u potpunosti proturječe onome što mediji pišu”, rekla je Vincentova majka.

Lambertov otac u obraćanju medijima ovoga ponedjeljka izjavio je kako je „ovo zamaskirano ubojstvo“. „To je eutanazija“, dodao je.

Iako je eutanazija u Francuskoj protuzakonita, zakon iz 2005. godine omogućuje liječnicima da se suzdrže od upotrebe “nesrazmjernih” tretmana kada “nemaju drugog učinka osim umjetnog održavanja života”.

Nadbiskup Aupetit više se puta javno založio za život 42-godišnjeg Lamberta, a u svibnju ove godine je usporedio njegov slučaj sa slučajem slavnog njemačkog vozača Formule 1, Michaela Schumachera, koji je 2013. pretrpio slične ozljede kao francuski kvadriplegičar.

“Unatoč popularnosti prvaka Formule 1, mediji se nisu uhvatili njegova zdravstvenog stanja i on može uživati visoko specijaliziranu skrb u privatnom okruženju”, rekao je Aupetit.

“Danas je izbor koji se nalazi pred civilizacijom vrlo jasan: ili ćemo smatrati ljudska bića funkcionalnim robotima koji mogu biti eliminirani ili odstranjeni kada više nisu korisni, ili možemo smatrati da je bit čovječnosti utemeljena ne u korisnosti života, nego u kvaliteti odnosa među ljudima koji svjedoče ljubav”, naglasio je pariški nadbiskup.

I papa Franjo se u objavi na svom Twitter profilu ovog utorka osvrnuo na slučaj Vincenta Lamberta:

“Molimo za bolesne koji su napušteni i ostavljeni da umru”, napisao je Papa. “Društvo je čovječno ako štiti život, svaki život, od svog početka do naravnog kraja, bez biranja tko je zavrijedio živjeti, a tko ne. Liječnici bi trebali služiti životu a ne ga oduzimati” , napisao je Sveti Otac.

Izjava Tiskovnog ureda Svete Stolice povodom smrti Vincenta Lamberta

Ravnatelj “ad interim” Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti uputio je 11. srpnja izjavu povodom smrti Vincenta Lamberta, francuskog kvadriplegičara koji je jutros preminuo u Reihmsu.

“Primili smo s tugom vijest o smrti Vincenta Lamberta. Molimo Gospodina da ga primi u svoj dom i izražavamo blizinu njegovim dragima i svima onima koji su ga sve do kraja dvorili s ljubavlju i predanošću. Podsjećamo i ponovno potvrđujemo riječi Svetoga Oca o ovom bolnom događaju: ‘Bog je jedini gospodar života od početka do njegova prirodnog svršetka i dužnost nam je uvijek štititi ga i ne podleći kulturi odbacivanja’“, kaže se u izjavi privremenog ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Vincent Lambert, 42-godišnji francuski kvadriplegičar koji je više od deset godina bio u vegetativnom stanju, umro je u četvrtak 11. srpnja nakon što je bio devet dana bez hrane i vode koje su mu liječnici uskratili po nalogu francuskog suda, prenose mediji. Lambert je pretrpio ozbiljne ozljede u prometnoj nesreći 2008. godine, nakon koje je ostao nepokretan.

Papinska akademija za život je u tweetu povodom ove tužne vijesti napisala kako je Lambertova smrt “poraz za naše čovječanstvo”.

Ivo Džeba | Bitno.net