Vincentu Lambertu mora biti vraćeno hranjenje i hidratacija, odluka je to suda u Parizu kojom je ovaj 38-godišnji francuski kvadriplegičar po drugi puta izbjegao sigurnu smrt.

Podsjetimo, Vincent je teško stradao u automobilskoj nesreći 2008. godine. Nakon kraćeg boravka u komi donekle je došao k svijesti, samostalno diše, nije priključen na aparate za održavanje života, no hranu i vodu ne može samostalno uzimati. Njegova žena Rachel 2013. godine odlučila je, u skladu s francuskim zakonom o pasivnoj eutanaziji, zatražiti prekidanje umjetnog davanja hrane i vode, nakon čega su se u borbu za Vincentov život uključili njegovi roditelji zatraživši nastavak liječničke skrbi.

Godine 2015. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je skandaloznu odluku kojom je francuskim liječnicima dopustio prekid umjetnog hranjenja Lamberta, no to nije provedeno sve do jučer kada je Vincentu uklonjena cjevčica za hranjenje, a dani mu sedativi.

U pokušaju da spase sinov život roditelji 38-godišnjeg kvadriplegičara preko odvjetnika su se žalili sudu u Parizu koji je u hitnoj proceduri donio odluku da se Vincentovo izgladnjivanje treba prekinuti zbog obaveze Republike Francuske prema mjerama koje propisuje UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom.

Zanimljivo je da se u cijeli slučaj 5. svibnja uključila i francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn koja je za BFM TV početkom mjeseca izjavila kako su “Lambertovi roditelji iskoristili sva pravna sredstva”, te da su “sva pravna tijela, državna i europska, potvrdila činjenicu da liječnički tim ima pravo prestati se brinuti o njemu.”

Srećom, sinoćnja odluka suda u Parizu demantirala je ministricu, a bolnica Reims u kojoj Vincent leži neće imati druge mogućnosti nego da ju provede.

Odluku suda su s oduševljenjem dočekali brojni okupljeni Francuzi koji su s nestrpljenjem čekali presudu. Nakon što je odvjetnik Vincentovih roditelja dojavio da će bolnica morati nastaviti s hranjenjem, nastalo je opće oduševljenje, kao što možete vidjeti na videu:

Ce moment incroyable où Jérôme Triomphe, avocat des parents de Vincent Lambert, apprend que Vincent est sauvé : "ON A GAGNÉ"Merci à tous pour votre soutien à Vincent Lambert et sa famille ❤

Objavljuje Je soutiens Vincent u Ponedjeljak, 20. svibnja 2019.

Ivo Džeba | Bitno.net