Skupina mladih katolika iz Velike Britanije pokrenula je web stranicu putem koje žele doprinijeti što bržem otvaranju crkava u Engleskoj, Walesu i Škotskoj, prenosi Tablet.

Web stranica naziva Open Church Doors (Otvorite vrata crkve) omogućava katoličkim laicima da se stave na raspolaganje za čišćenje, održavanje i organiziranje lokalnih župnih crkava za privatnu molitvu.

Inicijativa dolazi u vrijeme kada je skupina od 20 konzervativnih britanskih parlamentaraca potpisala zahtjev za što bržim otvaranjem bogoštovnih objekata.

Jedan od pokretača web stranice, koja je u samo nekoliko dana okupila više od 650 volontera, kaže kako je dobar odaziv dokaz da su ljudi, posebice mladi, spremni pomoći svojim biskupima i svećenicima da se crkve što prije otvore.

Naglasio je i kako je projekt dobio potporu biskupa grada Shrewsburyja te svetišta Majke Božje od Walshinghama.

Cilj inicijative je pružiti biskupima što bolju poziciju u pregovorima s vladom i omogućiti da popuštanje mjera prođe što bezbolnije. Podaci svakog volontera prosljeđuju se lokalnim svećenicima kako bi znali imaju li dovoljno pomoći na raspolaganju za dezinficiranje crkava ako bi se crkve ponovno otvorile.

Prema trenutačnom planu popuštanja mjera, crkave u Ujedinjenom Kraljevstvu neće biti otvorene prije 4. srpnja, što ih svrstava u kategoriju s frizerskim salonima i kinima.

Biskupi Engleske i Walesa već su ranije izrazili nezadovoljstvo vladinim mjerama istaknuvši kako „ne udovoljavaju“ potrebama vjernika.