Biskupska konferencija Engleske i Walesa u svom je priopćenju objavljenom u ponedjeljak reagirala na smjernice o popuštanju mjera u Ujedinjenom Kraljevstvu koje su uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Biskupi su izrazili zabrinutost da nove mjere prema kojima će vjerski objekti ostati zatvoreni najmanje do 4. srpnja “ne uvažavaju” potrebe vjernika.

U obnovljenim smjernicama, vlada Ujedinjenog Kraljevstva istaknula je da ako se ne uspije osigurati dovoljna socijalna distanca u crkvama do 4. srpnja, postoji mogućnost da im se ne omogući otvaranje  niti u trećoj i posljednjoj fazi popuštanja mjera.

U svojem su priopćenju biskupi istaknuli da su već priložili “detaljan plan” za otvaranje crkava u svrhu privatne molitve “koji je u potpunom skladu sa smjernicama ministarstva zdravstva”.

Biskupi su tim planom ponudili svoju pomoć vladi naglasivši kako bi to mogao biti prvi korak u ponovnom omogućavanju slavljenja misa s pukom.

Misna slavlja s pukom u Engleskoj i Walesu obustavljena su 20. ožujka, a crkve su u potpunosti zatvorene nekoliko dana nakon toga.

Biskupi su se suočili s brojnim pozivima vjernika da ponovno otvore crkve i omoguće misna slavlja s pukom uz poštivanje socijalnog distanciranja, no vladine smjernice ne daju mogućnost vjerskih okupljanja.

Philip Egan, biskup Portsmoutha, prošli je tjedan izjavio da je pisao vladi u nadi da će omogućiti otvaranje crkvi u sklopu prvog vala popuštanja mjera. “Trebamo ih zbog naše duhovne dobrobiti. U njima od samog Gospodina primamo sakramente spasenja i vječnog života”, istaknuo je biskup Egan u svom pismu. Kako stvari trenutno stoje, najbolje čemu se Crkva u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno može nadati jest povratak misnih slavlja s pukom tek u trećem valu popuštanja mjera.