Foto: Mer SKako bi ublažila ekonomske posljedice epidemije koronavirusa, Milanska nadbiskupija pokrenula je Zakladu svetog Josipa čija će sredstva biti usmjerena za pomoć svima koji će zbog epidemije ostati bez posla. Kako prenosi portal L’Avvenire, cilj Zaklade je izbjeći da se zdravstvena kriza pretvori u društvenu krizu.

„Odlučili smo stvoriti poseban fond kako bismo izrazili svoju blizinu najranjivijima i ponuditi prvu pomoć svima koji  zbog aktualne epidemije ne mogu pokriti troškove života. Donijeli smo ovu odluku i na poticaj gradonačelnika Giuseppea Sale koji je odlučio doprinijeti Zakladi gradskim sredstvima, te različitih donatora koji su usmjerili sredstva u ovu svrhu“, kazao je milanski nadbiskup Mario Delpini.

Milanska nadbiskupija odlučila je donirati dva milijuna eura, a jednak iznos darovat će i grad Milano dok će se ostatak sredstava prikupljati donacijama.

„Milano ima veliko srce i u teškim je situacijama to uvijek gorljivo pokazivao. Danas više nego ikad moramo podržati jedni druge, moralno i ekonomski. Naša je dužnost da kao upravitelji damo svoj doprinos, a na to nas potiče i ambrozijanski duh. Stoga želimo podržati inicijativu Milanske nadbiskupije. Pomoći ćemo najranjivijima, neće nikoga napustiti, solidarni smo“, kazao je gradonačelnik Sala.

Sredstvima Zaklade svetog Josipa želi se pomoći onima koji su od 1. ožujka ostali bez posla i to zbog epidemije koronavirusa, radnicima kojima nije produljen ugovor na određeno vrijeme, samostalnim obrtnicima, te drugim kategorijama radnika. Upravljanje Zakladom povjereno je nadbiskupijskom Caritasu Ambrosiana, a na suradnju i pomoć pozvani su svi ljudi dobre volje.

Podsjećamo kako je i 2008. godine, tijekom velike gospodarske krize, Milanska nadbiskupija pokrenula „Fond za obitelj i posao“ putem kojega je potrebitima isplaćeno ukupno 1,2 milijuna eura pomoći, dok je 2015. godine Talijanska biskupska konferencija putem talijanskog Caritasa i projekta „Pozajmica nade“, a u suradnji s grupom Intesa San Paolo, mikrokreditiranjem pomagala obiteljima i malim poduzetnicima u potrebi.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net