Nadbiskup Duranga u Meksiku Faustino Armendariz Jimenez prošao je neozlijeđen u pokušaju atentata, objavio je list „El Sol de Durango“, prenosi Katolička novinska agencija (KNA) u ponedjeljak 22. svibnja.

Kako je izvijestio list, napadač se tijekom nedjeljne mise približio 67-godišnjem nadbiskupu Jimenezu i napao ga nožem. Nadbiskup se pritom izmaknuo i ostao neozlijeđen. Svećenik koji je stajao blizu njega uhvatio je napadača i oteo mu nož, a ubrzo nakon toga napadača je odvela policija.

Nadbiskup Jimenez izjavio je kako je dobivao smrtne prijetnje jer se u meksičkoj saveznoj zemlji Tamaulipasu zauzimao za migrante, ali izravan napad do sada nije doživio. Nadbiskupija Durango službeno je potvrdila napad.

Protekle godine u Meksiku su ubijena dvojica isusovaca, a počinitelji su pripadnici zločinačkih organizacija. Taj je zločin izazvao javnu raspravu između Crkve i meksičke vlade o sigurnosnom stanju i potrebnim mjerama kako bi se ono poboljšalo, prenosi KNA.

Progon katolika u Meksiku

Meksiko je već godinama jedna od zemalja u kojoj je posebno opasno biti katoličkim svećenikom.

Potvrdilo je to i izvješće tamošnjeg Katoličkom multimedijalnog centra (CCM), objavljeno u ljeto prošle godine, a u kojem se navodi kako je od 1990. do 2022. u Meksiku ubijeno čak 57 svećenika te jedan kardinal.

Posljednji antikatolički incidenti dogodili su se prije desetak dana, a u njima su mete napada bile dvije crkve. Tako je crkva sv. Jakova u meksičkoj biskupiji Irapuato zapaljena dok je iz svetohraništa kapele Gospodara Žetve u Progresu, u biskupiji Cuernavaca, ukradeno Presveto.

Također, u veljači je ubijen o.  Juan Angulo Fonseca, 53-godišnji župnik u meksičkoj saveznoj državi Jalisco.