“Naš Meksiko poprskan je krvlju tolikih mrtvih i nestalih”, zavapili su meksički biskupi u videoporuci sjećajući se tisuća mrtvih ubijenih od strane organiziranih kriminalnih bandi u zemlji, prenosi CNA.

Izravan povod za biskupsko obraćanje je ubojstvo dvojice svećenika isusovaca koji su ubijeni prošli ponedjeljak, 20. lipnja, dok su pokušavali zaštititi muškarca koji je utrčao u lokalnu crkvu kako bi se sakrio od naoružane osobe. Napadač je naposljetku ubio svu trojicu.

“Biskupi, kao pastiri, žele izraziti svu svoju blizinu i duboku tugu koju nosimo u svojim srcima. Sad, kao nikada prije, bol križa postaje snažnija zbog tolike nevine krvi koja je prolivena u našoj zemlji”, kazao je u poruci glavni tajnik Meksičke biskupske konferencije, biskup Cuernavace, Ramón Castro Castro.

Meksiko je proteklih godina zahvatio val nasilja. U samo tri i pol godine otkako zemlju vodi vlada Lópeza Obradora dogodilo se više od 121 000 zabilježenih ubojstava, čime će vrlo vjerojatno biti nadmašena brojka od preko 156 000 ubojstava koja su se dogodila tijekom šest godina vlasti Obradorova prethodnika Enriquea Peñe Nieta.

Biskup Castro Castro je istaknuo kako su se “nabujala razina nasilja i njegove strukture moći nametnuli u našim zajednicama, razobličujući ljudsku osobu i uništavajući kulturu mira koja nas čini braćom”.

Tajnik Meksičke biskupske konferencije istaknuo je kako zajedno s narodom očekuje reakciju meksičkih vlasti čija je zadaća “traženje pravde i promicanje mira i sklada u društvenom suživotu”.

Za nedavno ubijene isusovce kazao je kako su se poistovjetili “s tisućama žrtava našeg naroda koje je zatekla ista sudbina, s desecima tisuća nestalih čije obitelji nastavljaju potragu za njima”.

“Ovome želimo dodati veliki broj iznuda i potpunu nekažnjivost koja prevladava našom zemljom. Situacija je već nepodnošljiva i traži i zahtjeva od svih nas da donosimo plodove mira”, kazao je Castro Castro.

Naposljetku biskup se obratio i onima koji stoje iza zločina podsjećajući ih da su svi “dio istog naroda”.

“Opominjemo ih da prestanu ubijati vlastitu braću i narušavati društveni mir”, kazao je.

“Povratite strah Božji i učinite da zavlada njegov Zakon koji nam kaže ‘Ne ubij’. U ime Boga, budite osjetljivi prema patnji svoje braće, koji su djeca Božja, čije patničke suze, bespomoćnost i zadržani bijes vape u nebo”, kazao je biskup Castro Castro.