Dva isusovačka svećenika, o. Javier Campos i o. Joaquín Mora, ubijeni su u ponedjeljak u mjestu Cerocahui, u meksičkoj saveznoj državi Chihuahua.

Svećenici su stradali dok su pokušavali zaštiti muškarca koji je utrčao u lokalnu crkvu kako bi se sakrio od naoružane osobe. Spomenuti muškarac također je ubijen.

Vijest je potvrdio provincijal Meksičke provincije Družbe Isusove o. Luis Gerardo Moro Madrid.

“S velikom boli i tjeskobom obavještavam vas da su u popodnevnim satima 20. lipnja, u Cerocahui, Tarahumara, ubijeni isusovci Javier Campos, DI i Joaquín Mora, DI, dok su pokušavali zaštiti čovjeka koji je u crkvi tražio utočište i kojeg je progonila naoružana osoba.”

Provincijal je dodao da isusovci surađuju s federalnim i državnim vlastima kako bi zaštitili druga tri isusovca: Estebana Corneja, Jesúsa Reyeas i Jesúsa Zaglula, kao i pastoralni tim župe.

O. Madrid osudio je zločin te zatražio “hitnu istragu”. Isusovci su također uputili apel za povratkom tijela ubijenih svećenika koje je naoružana osoba maknula s mjesta zločina.

Dodajmo kako antiklerikalni zločini u Meksiku nisu rijetkost. Tijekom godina naš je portal pisao o više sličnih slučajeva, a posljednji se odvio prije mjesec dana. Tada je na rubu Tecatea, grada koji se nalazi na granici s SAD-om, pronađeno tijelo oca Joséa Guadalupea Rivasa Saldañe s vidljivim znakovima nasilja.