Četvorica katoličkih biskupa dospjela su na naslovnice medija u Meksiku nakon što se doznalo da su imali susrete s pripadnicima organiziranog kriminala u saveznoj državi Guerrero.

Biskup Chilpancingo-Chilapa, José de Jesús González, na tiskovnoj konferenciji održanoj 14. veljače, potvrdio je da su prelati “zatražili dijalog s ‘bossovima’“ kako bi postigli mir. Međutim, izrazio je žaljenje što taj cilj “nije postignut”.

Ostala tri prelata koji su sudjelovali u pokušajima dijaloga bili su nadbiskup Acapulca, mons. Leopoldo González; biskup Tlape, mons. Dagoberto Sosa; i biskup Ciudad Altamirana, mons. Joel Ocampo.

Prema brojkama Izvršnog tajništva Nacionalnog sustava javne sigurnosti, 2023. godine u Guerreru je zabilježeno 1398 ubojstava, od kojih je 1.026 izvršeno vatrenim oružjem. Međutim, poznavatelji situacije upozoravaju da bi stvarne brojke mogle biti značajno više.

U razgovoru za ACI Prensu bivši rektor Meksičkog papinskog sveučilišta, vlč. Flores Ramos, progovorio je o razlozima zbog kojih su biskupi stupili u kontakt s predstavnicima mafijaških skupina.

Katolička Crkva “ne može ostati ravnodušna na patnju zajednice”, ocijenio je Ramos, dodavši da izravan kontakt sa stanovništvom utječe na želju Crkve da djeluje kao posrednik u kriznim situacijama.

Objasnio je i kako Crkva nema namjeru dubinski rješavati probleme nego joj je cilj „pozvati sudionike da dođu do dogovora između sebe kako ne bi došlo do sukoba i kako bi se spriječilo povećanje problema.“

Ramos je ocijenio da su vlasti nesposobne riješiti problem vala nasilja u zemlji u kojoj „nasilje nadilazi sav osjećaj i poštovanje prema ljudskom životu“. Dodao je kako i kod kriminalaca svećenici, redovnici i redovnice još uvijek izazivaju ugled te su „poštovanje i određeno povjerenje očuvani“. To Crkvi daje „priliku da bude posrednik čak i u snažnim sukobima“, smatra Ramos.

Ipak, i sami svećenici su u Meksiku posljednjih godina bili žrtvama ubojstava, tako je objavljen podatak da je od 1990. do 2022. u Meksiku ubijeno čak 57 svećenika te jedan kardinal.