Poznato marijansko svetište Lurd bilježi “statističku eksploziju” džeparenja.

Tako tvrdi Pierre Aurignac, lokalni tužitelj koji je za AFP poručio kako su u 2019. godini zabilježena 274 incidenta džeparenja, dok je u prvih devet mjeseci prošle godine ta brojka iznosila 117.

Najviše pljački dogodi se u ulicama blizu svetišta gdje se nalaze suvenirnice koje prodaju vjerske predmete i vodu iz Lurda.

“Džepari su iznimno organizirani profesionalci”, izjavio je Philippe Subercaze, gradski službenik zadužen za sigurnost, prenosi Catholic News Agency.

“Dolaze u valovima i mijenjaju se cijelo vrijeme. Čim jednog identificiramo ili uhitimo, zamijeni ga drugi. To je igra mačke i miša”, nadodao je.

Prema informacijama, vlasti u Lurdu su postavile oko 50 nadzornih kamera. Crkvene vlasti također su postavile kamere u blizini svetišta.

Poznato marijansko svetište svake godine posjete stotine tisuća hodočasnika (podaci agencije Reuters iz 2008. govore o čak šest milijuna posjetitelja godišnje) kako bi vidjelo i molilo na mjestu na kojem se svetoj Bernardici ukazala Djevica Marija.

Mnogi pritom dožive duhovno obraćenje, a nerijetki su i slučajevi čudesnih ozdravljenja, osobito nakon dodira s ljekovitom vodom u kojoj se hodočasnici kupaju. Početkom prošle godine službeno je priznato 70. čudo u Lurdu, tj. ozdravljenje časne sestre koja je četrdeset godina bila teško pokretna.

No Phillipe Subercaze primjećuje kako duhovna stvarnost svetišta ponekad ljudima stvori osjećaj lažne sigurnosti zbog čega postanu neoprezni.

“Mnogi misle kako im se ništa ne može dogoditi kad dođu u Lurd te svoje torbe ostavljaju otvorenijima nego što bi u Parizu.”

“Kad su u Lurdu misle da će ih Djevica štititi te da im se ništa neće dogoditi.”

Tino Krvavica | Bitno.net