Marijansko svetište Gospe Saletske nalazi se u francuskim Alpama (Biskupija Grenoble-Vienne) i – osim pobožnosti prema Mariji – diči se ljepotama alpskih krajolika i vrhova. Mjesto se nalazi na 1787 metara nadmorske visine i za razliku od mnogih drugih svetišta u svijetu nema trgovina, kafića, restorana, suvenirnica i hodočasničke vreve. U okolici također nema naseljenih mjesta. Uz samo svetište nalazi se hotel s više od 230 soba za hodočasnike, restoranom, muzejem i suvenirnicom. Svetište se nalazi na području nacionalnog parka Ecrins, između četiri alpska vrha: Mont Planeau (1804 m), Gargas (2208 m), Chamoux (2198 m) i Croix de Rougny (2259 m). Veliki pogled seže na Dévoluy, Obiou, jezero Sautet, Pellafol te Mont Aiguille. Mjesto nudi tišinu i odmor za tijelo i dušu, tzv. veličanstveni odmor u “pustinji”. Preko ljeta ondje nije vruće; dnevne temperature sežu do 20 stupnjeva, a noći su hladne. Zimi ima obilnija snijega. Svetište jedanaest puta godišnje na nekoliko jezika izdaje svoj mjesečnik pod nazivom “Poruka”. U ovoj francuskoj regiji Visokih Alpi, u kojoj se isprepliću snijegom prekriveni planinski vrhunci, nepregledne livade i velika planinska jezera, osim svetišta Gospe Saletske nalazi se i svetište Gospe Lauske.

Nedaleko od njih je i Velika Kartuzija, mjesto gdje i danas žive kartuzijanci, vjerni sljedbenici svog utemeljitelja svetog Brune, poznati kao najstroži katolički red.

Gospino ukazanje 19. rujna 1846. godine

Prema navodima vidioca, 19. rujna 1846. Gospa se ukazala djeci dok su čuvala krave na planini iznad mjesta La Salette. Petnaestogodišnja Melanie Mathieu Calvat i jedanaestogodišnji Maximin Giraud bili su zapanjeni kad su u krugu od sjajnog svjetla ugledali divno odjevenu ženu, lijepu ali uplakanu. Dala im je poruku upućenu “svem njezinu narodu”. Gospa se djeci najprije ukazala pored izvora, u sjedećem položaju s glavom uronjenom u rukama, kao da zbog nečeg tuguje. Oko vrata na dvostrukom lančiću visio je križ s raspetim Isusom, a na rubovima križa visjela su kliješta i čekić. U svojoj poruci Gospa poziva sve ljude na obraćenje (molitva i post), da ne rade nedjeljom, jer u protivnom neće imati uroda u žitu, voću i krumpiru. Također, ako se ljudi ne okrenu Bogu, bit će proliveno mnogo krvi, a zemlju će pogoditi velike nevolje. Prozvali su je Notre-Dame de La Salette (Naša Gospa Saletska). Iako se Gospa samo jednom ukazala djeci, pobožnost prema Mariji se jako raširila i nekoliko je papa odobrilo štovanje Gospe Saletske. Svetište ipak ne privlači velik broj vjernika kao Lurd ili Fatima.

Ukazanje je kao stvarno i istinito potvrdio tadašnji biskup biskupije Grenoble-Vienne, mons. Philibert de Bruillard, 19. rujna 1951. godine. Dana 19. svibnja 1852. godine položen je kamen temeljac za gradnju Marijine bazilike na mjestu Gospina ukazanja. Nova romanička crkva posvećena je 1861. godine. Crkva je istraživala ovaj fenomen i priznala vjerodostojnost ukazanja 15. studenog 1851. godine, kao i Gospinu poruku za javnost. Vidjelica Melanie je kao redovnica u samostanu kraj Napulja 1878. godine dala svjedočanstvo o ukazanju Majke Božje i ponovila sadržaj poruke. Papa Leon XIII. primio ju je u privatnu audijenciju 3. prosinca 1878. godine i odobrio novi Red Majke Božje. Naime, za vrijeme ukazanja, 19. rujna 1846. godine, Presveta Djevica je Melaniji na francuskom dala pravila jednog novog reda.

Misionari i misionarke Gospe Saletske

Redovnička zajednica, odnosno Kongregacija misionara Gospe Saletske, nastala je u svibnju 1852. godine. Danas Kongregacija broji 920 redovnika koji djeluju u više od 23 zemlje svijeta na svih pet kontinenata. Zovu se i saletinci (MS). Djeluju u nekoliko provincija u Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Brazilu, Angoli, Indiji, SAD-u, Filipinima…

Sestre misionarke Gospe Saletske nastale su 1964. godine. Danas ih ima oko 170 i djeluju u Poljskoj, Francuskoj, SAD-u, Brazilu, Filipinima i Angoli.

Ove dvije redovničke zajednice u svijetu pronose poruku Gospe Saletske te šire duh i duhovnost ovog svetišta. Tako diljem svijeta otvaraju marijanska svetišta Gospe Saletske. Više o ovom hodočasničkom mjestu možete pronaći na web-stranici samog svetišta www.lasalette.cef.fr.

Francisko Pavljuk