Odlukom nadbiskupa Michelea Pennisija, mafijaški vođe i osobe povezane s mafijom više ne mogu biti krsni ili krizmeni kumovi na području sicilijanske nadbiskupije Monreale.

Kap koja je prelila čašu bio je slučaj mafijaša Giuseppea Riine iz Corleonea, inače sina sicilijanskog “bossa” i šefa zloglasne Cose Nostre Salvatorea Totoa Riine, kojemu je dopušteno biti kum na krštenju njegova nećaka u Padovanskoj biskupiji i to tjedan dana nakon što je primio sakrament potvrde.

– Moramo biti jasni. Kršćanski kum treba biti jamac djetetovog odgoja u vjeri. Kako će to biti ako živi suprotno Evanđelju i u potpunoj poslušnosti bogu novcu? – upitao je mons. Pennisi.

S područja ove sicilijanske nadbiskupije potječu neki od najozloglašenijih mafijaških vođa, a u njoj se nalazi i gradić Corleone, koji je zahvaljujući piscu Mariju Puzu te filmu “Kum” postao simbol mafije.

Nadbiskup Pennisi stoga je objavio dekret u kojemu je uskratio pravo na kumstvo osobama povezanima s nečasnim radnjama, te onima koji svojim ponašanjem izazivaju skandale, pripadaju mafijaškim udruženjima ili su pravomoćno osuđeni.

Dekret je objavljen nakon što ga je jednoglasno potvrdilo i prezbitersko vijeće, a župnik Corleonea koji je dopustio sablazan, te nije obavijestio nadležne, dobio je kanonsku kaznu.

– Sjever (Italije) također mora shvatiti kako mafija nije samo sicilijanska stvar, već dio talijanskog ali i europskog mentaliteta – kazao je mons. Pennisi u razgovoru za Corriere della Sera, nadajući se kako će njegova odluka potaknuti i druge talijanske biskupe na jednaku reakciju.

Mons. Pennisi poznat je po jasnom i odlučnom stavu prema mafiji čiju neustrašivost nisu pokolebale niti prijetnje smrću, niti prigovori onih koji ga pozivaju da gleda svoje poslove ili zauzme malo blaži stav prema mafijašima.

Nadbiskup Pennisi svjestan je kako se i mafijaši mogu obratiti, ali njihovo obraćenje mora biti stvarno.

– Obraćenje ne znači osjećati se loše, ali i dalje čuvati svoju reputaciju. Ja uvijek inzistiram na povezanosti vjere i života. Vjera se ne može svesti na paradu procesije, već se mora očitovati u bogoslužju, kulturi i djelotvornoj ljubavi – pojasnio je nadbiskup Monreala, dodavši kako se s njegovim razmišljanjem slagao i poznati talijanski svećenik don Pino Puglisi kojega je 1993. godine, ispred njegove kuće ubio plaćeni ubojica Salvatore Grigoli i to jer je u svojim propovijedima otvoreno kritizirao zlo koje je mafija činila stanovnicima Palerma, te pozivao vjernike da se bore protiv njega i okrenu mu leđa.

Don Pina Puglisija blaženim je proglasio papa Franjo koji je i sam tijekom svojeg posjeta Kalabriji oštro progovorio o zlu mafije:

“Kad klanjanje Gospodinu zamijeni klanjanje novcu, otvara se put grijehu, osobnom interesu i podjarmljivanju drugoga. Kad se ne klanja Bogu, Gospodinu, postaje se klanjateljem zla, kakvi su oni koji žive od nepoštena posla i nasilja. Vaša zemlja, koja je tako lijepa, poznaje znakove i posljedice toga grijeha. ‘Ndrangheta’ je to: klanjanje zlu i prijezir prema općemu dobru. Protiv tog se zla treba boriti, treba ga ukloniti! Treba mu reći ne! Crkva, za koju znadem da je silno zauzeta u odgoju savjesti, mora se sve više trošiti kako bi nadvladalo dobro. To od nas traže naša djeca, traže to naši mladi kojima je potrebna nada. Da bi se odgovorilo na te potrebe, vjera može pomoći. Oni pak koji u svom životu slijede taj zli put, kao što su mafijaši, nisu u zajedništvu s Bogom: izopćeni su!”, kazao je Papa.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net