Pino

“Prikrao sam se iza njega i izgovorio njegovo ime. On se okrenuo i pogledao me. Shvatio je da sam tu da ga ubijem. Rekao mi je s osmijehom: ‘To sam očekivao’. Nemam nikakvog iskustva sa svetošću, mogu samo reći da je u tom osmijehu bilo neke svjetlosti”.

Tako je pred vatikanskom komisijom svjedočio plaćeni ubojica Salvatore Grigoli, čovjek kod kojeg je sicilijanska mafija naručila ubojstvo don Pina Puglisija. Talijanski svećenik iz Palerma ubijen je 1993. ispred svoje kuće jer je u svojim propovijedima otvoreno kritizirao zlo koje je mafija činila stanovnicima sicilijanskog grada, pozivao vjernike da se bore protiv njega i okrenu mu leđa i kao takav sve je više predstavljao opasnost za interese kriminalističke organizacije.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Papa Benedikt XVI. sada je Puglisija proglasio mučenikom vjere, ubijenim “in odium fidei”, iz mržnje protiv vjere. Kao mučenik vjere Puglisi će uskoro biti beatificiran, proglašen blaženikom, a ako se dokaže neko čudo koje se dogodilo po njegovom zagovoru, bit će proglašen svetim.

Najavu beatifikacije don Puglisija izrekao je Papa još prije dvije godine tijekom posjeta Palermu, kada je i sam u govoru osudio zlo mafijaških organizacija. Tako je slijedio svojega prethodnika, blaženog Ivana Pavla II., koji je 1993., tijekom svoje propovijedi u Agrigentu izrekao oštru kritiku mafije, te im s pozornice poslao poruku da se obrate ili suoče s Božjim sudom za zlo koje čine narodu Sicilije.

G.A. | Bitno.net