ORBAN OPET PREDVODI

Mađarska vlada utemeljila ured za pomoć progonjenim kršćanima

Odluka je uslijedila nakon što su se u kolovozu mađarski premijer Viktor Orban i njegov ministar za ljudske resurse Zoltán Balog susreli s papom Franjom i patrijarsima nekoliko istočnih Crkvi

orban-pope-francis-e1472487129627

Viktor Orban i papa Franjo susreli su se u kolovozu u Vatikani. Foto: Facebook.

Vlada republike Mađarske utemeljila je ured čija će zadaća biti pomagati proganjanim kršćanima diljem svijeta, a posebice na Bliskom istoku, objavili su zapadni katolički mediji.

Vijest o osnivanju ureda u Mađarskoj, prvog takvog u Europi, ako ne i na svijetu, objavljena je na National Catholic Registeru, a potom i na Cruxu.

Kako je navedeno, odluka je uslijedila nakon što su se u kolovozu mađarski premijer Viktor Orban i njegov ministar za ljudske resurse Zoltán Balog susreli s papom Franjom i patrijarsima nekoliko istočnih Crkvi. Ured je konstituiran u formi podtajništva u sklopu navedenog ministarstva, imat će početni proračun od 3 milijuna eura, a vodit će ga Tamás Török, donedavni zamjenik mađarskog veleposlanika u Italiji.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Novoutemeljeni ured pratit će i analizirati situaciju na Bliskom istoku u svezi s progonom tamošnjih kršćana, savjetovati najviše dužnosnike vlade o tome pitanju te organizirati konkretne programe pomoći proganjanim kršćanima.

Orban i Balog su prošli mjesec u Rimu također nazočili susretu Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca, organizacije koju je 2010. utemeljio nadbiskup Beča Christoph Schönborn i koja je posvećena promicanju kršćanskih vrijednosti u zakonodavstvima država. Dvojica Mađara jedini su protestantski kršćani koji redovito nazoče susretima te katoličke organizacije – oba su kalvinisti, a Balog je pastor. Napomenimo kako je tom susretu nazočila i naša političarka Marijana Petir.

Kako je za NCR objasnio mađarski veleposlanik pri Svetoj stolici Eduard von Habsburg, novi ured nastao je kao posljedica dugogodišnjih aktivnosti mađarske vlade u pomaganju kršćanima na Bliskom istoku. Naveo je kako je Mađarska, primjerice, prošli mjesec pomogla gradnju kršćanske škole u iračkom gradu Erbilu.

“Mađarska je često pomagala proganjanim kršćanima i pripadnicima drugih manjina da osiguraju vizu. Pri tome, slijedimo filozofiju kako će svima proganjanima najbolja pomoć biti pružena ako im osiguramo siguran ostanak u njihovim domovima”, rekao je von Habsburg, ponavljajući ono što je često isticao i mađarski premijer Viktor Orban koji se suprotstavlja masovnom prihvaćanju muslimanskih izbjeglica s ugroženih područja.

U razgovoru za Crux von Habsburg je naglasio kako ovo osnivanje ureda ima za cilj dati primjer i drugim državama koje će ga, nada se mađarski diplomat, slijediti.

“Nekako se dogodilo da je braniti kršćane poprimilo lošu percepciju u Europi, kao da bi to značilo isključiti druge ljude. Ova inicijativa pokazat će da ne mora biti tako”, rekao je dodajući kako se Mađari osjećaju kao “kršćanska nacija” i da ih i te kako zanima što se događa s kršćanima u svijetu.

Poznati vatikanist i novinar Cruxa John Allen u svom je komentaru Orbanove odluke naveo kako nema sumnje da iza nje stoje i određeni politički interesi. S ovim uredom, tvrdi komentator liberalnog usmjerenja, mađarski premijer želi kontrirati svima onima koji tvrde kako ga njegovo suprotstavljanje imigraciji dovodi u konflikt s deklariranim kršćanstvom, ali i politikom pape Franje.

Međutim, čak i Allen svoj komentar zaključuje s tvrdnjom kako je Mađarska ovim naglasila potrebu zaštite kršćana na Bliskom istoku, što počinje postajati imperativ europske politike, ako ne iz vjerskih, a onda barem strateških razloga.

Mađarska je tako dala primjer koje bi trebale slijediti i države puno veće i bogatije od nje. Poput SAD-a, zaključuje Allen.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 7. rujna 2016.

Možda vam se svidi