Čak 33,5 posto manje abortusa, 22,5 posto manje razvoda i 44 posto više sklopljenih brakova – to su neki od pozitivnih rezultata obiteljske politike koje Mađarska sprovodi u zadnjih desetak godina, a koja je upravo doživjela novi zalet usvajanjem novih poticajnih mjera za obitelj.

O svemu ovome u razgovoru za američki National Catholic Register progovorila je mađarska ministrica za obitelj Katalin Novak, a mnogi sada prenose sadržaj njezina razgovora u kojem je istaknula, među ostalim, kako Mađarska postaje pozitivna iznimka u Europi koju muče negativni demografski trendovi.

„Gradimo državu koja potiče obitelj i puno smo postigli na tom području. Prošle godine je stopa nataliteta bila najviša u zadnjih 20 godina, kao i broj novosklopljenih brakova“, rekla je Novak.

Ministrica je pojasnila kako je vladajući Fidesz na čelu s premijerom Viktorom Orbanom odlučio 2010. uvesti čitav niz mjera koje imaju za cilj olakšati život obiteljima i poticati ih na različite načine. U ovom trenutku Mađarska za svoju obiteljsku politiku izdvaja oko 5 posto BDP-a što je dvostruko više nego prije 9 godina.

Novak je pojasnila kako Mađarska pomaže obiteljima kroz porezne olakšice, poticaje i razvijanje mreže vrtića i jaslica. U tome smislu se Mađarska, a šire i središnja Europa, nastavlja ona, razlikuje od ostatka Europe.

„Mi ne samo da razumijemo demografsku krizu u koju smo upali, nego želimo i naći svoja rješenja kroz fokusiranje na mlade ljude koji žele imati djecu. Političke elite Zapada, s druge strane, ne žele dublje ući u problem i biraju najjednostavnije rješenje: masovnu imigraciju“, rekla je ministrica.

Mjere usvojene u mađarskom parlamentu početkom travnja jesu, rekla je ministrica, „prijelomna točka“ demografske politike i trebale bi dodatno ojačati pozitivne demografske trendove.

Među mjerama su daljnje porezne olakšice za višečlane obitelji, ali i pomoć oko plaćanja hipotekarnog kredita te ulaganje u mrežu jaslica.

Novak je odgovorila i na pitanje novinara Edwarda Pentina o kritikama lijevo-liberalnih krugova koje Mađarska trpi zbog te obiteljske politike.

„Ideja kako je obiteljska politika ‘ekstremno desna’ jest laž. Nekima je ulaganje u obitelj ‘ekstremna desnica’ samo zbog njihove pozicije. Za nas su ‘radikali’ oni koji misle da imigracija treba biti rješenje za sve. Potpuno je nenormalno potporu obitelji opisati kao neonacističku politiku kao što je to svojedobno napravila jedna dužnosnica švedske vlade“, rekla je ministrica.

Svemu ovome dodajmo kako je posebice ohrabrujuće što je politika Orbana dovela do smanjenja abortusa u toj zemlji. Mađarska ima jako permisivan zakon i tu Orban nije, nažalost, ništa promijenio, ali se očito njegova vlada odlučila protiv pobačaja boriti jakom obiteljskom politikom što daje rezultate, i to iznimno dobre.

Goran Andrijanić | Bitno.net