Nevjerojatna i dirljiva priča koju liječnici opisuju kao čudo dogodila se u poljskom gradu Wrocławu: nakon što je trudnica doživjela moždanu smrt liječnici iz lokalne bolnice odlučili su je umjetno održavati na životu i pokušati dovesti njezino dijete na svijet, u čemu su i uspjeli. Početkom siječnja rodio se mali Wojciech, a sada su poljski mediji objavili vijest o pobjedi malog heroja.

Kako su prenijeli poljski mediji, 41-godišnjakinja koja je bolovala od neizlječivog raka mozga dovezena je u bolnicu prije 55 dana i bila je u nesvijesti. Utvrđena joj je moždana smrt, ali njezino dijete (bila je u 17. tjednu trudnoće) pokazivalo je sve znakove zdravlja. Liječnici su tada uz suglasnost obitelji donijeli odluku: održavat će ženu umjetno na životu i pokušat će dovesti njezinu trudnoću do kraja.

Poljakinja je priključena na respirator, liječnici su joj lijekovima održavali krvni tlak, a hrana i voda unošeni su u njezin organizam preko sonde. Cijela procedura nije nepoznata u svijetu medicine jer se u slučajevima moždane smrti koristi radi doniranja organa. Međutim, kako je rekao dr. Andrzej Kübler, ravnatelj bolnice, u tim slučajevima riječ je tek o danima, a ne tjednima kada se osoba umjetno održava na životu. I stoga su liječnici strahovali hoće li uspjeti umjetno održavati na životu ženu toliko dugo i kako će to djelovati na dijete.

Borili su se s infekcijama i padom krvnog tlaka, a onda su 9. siječnja, u 27. tjednu trudnoće, odlučili kako više ne smiju odugovlačiti. Na taj dan carskim rezom rođen je Wojtek, koji je nakon nekoliko mjeseci skrbi zbog preranog rođenja nedavno pušten iz bolnice, potpuno zdrav. Liječnici su to proglasili čudom.

Kako prenose poljski mediji, ovo nije prvi takav slučaj zabilježen u svijetu. Međutim, prvi je takav u Poljskoj.

Goran Andrijanić | Bitno.net