Nakon razornih eksplozija u Bejrutu maronitski biskupi pozvali su na molitvu i post u subotu 8. kolovoza za žrtve, njihove obitelji, ranjene, zdravstvene djelatnike i sigurnosne snage, prenosi Vatican News.

Na kraju sastanka koji je putem Facebooka održan u srijedu 5. kolovoza u sjedištu maronitskoga patrijarhata u mjestu Dimane na sjeveru zemlje, maronitski biskupi istaknuli su da će se moliti za žrtve i njihove obitelji, ozdravljenje ranjenih te zdravstveno osoblje i djelatnike snaga sigurnosti. Poručili su da je neophodno požrtvovno raditi na općem dobru i ponovnoj izgradnji Libanona kao zemlje slobode, bratstva i pravne države. „Svi se nadamo da smo tome dorasli”, istaknuli su biskupi.

Sastanak kojim je predsjedao patrijarh Bechara Rai bio je u znaku katastrofe u bejrutskoj luci 4. kolovoza kada je u dvjema snažim eksplozijama poginulo više od stotinu i ranjeno više tisuća ljudi, a stotine tisuća ostali su bez krova nad glavom. U znak solidarnosti Crkva će otvoriti župe, samostane, i sve ustanove koje vodi i sve snage usmjeriti na pomoć potrebitima, istaknuto je na sastanku.

Kardinal Rai uputio je apel državnim i vjerskim poglavarima u cijelome svijetu i mnogi su se smjesta odazvali. Apel je uputio i libanonski sunitski veliki muftija šeik Abdul Latif Derian, pozvavši međunarodnu zajednicu a osobito arapski svijet, da pomognu Libanonu izliječiti rane. Na kraju opće audijencije u srijedu 5. kolovoza papa Franjo obratio se svim društvenim, političkim i vjerskim sastavnicama i uputio molitvu za žrtve i njihove obitelji.

Papinu se apelu pridružilo i Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), izražavajući tugu i šok zbog razmjera katastrofe u libanonskom glavnom gradu. Ističući da Crkva u Europskoj uniji čvrsto stoji na strani Libanonaca, kao i brojnih izbjeglica u bijegu od nasilja i rata koje su velikodušno prihvatili. Libanon je mala zemlja ali ima ključnu ulogu za mir u cijeloj bliskoistočnoj regiji, istaknuo je predsjednik COMECE-a kardinal Jean Claude Hollerich. Vijeće poziva EU da u ovom dramatičnom povijesnom trenutku obilježenom i pandemijom koronavirusa, teškom gospodarskom krizom i nestabilnošću u regiji, djeluje rame uz rame s libanonskim građanima, uključujući i vjerske zajednice, ističe se u poruci solidarnosti europskih biskupa.