Snažne eksplozije pogodila su sinoć glavni libanonski grad Bejrut, ostavivši iza sebe velik broj mrtvih i ranjenih te ogromnu materijalnu štetu.

Prema medijskim izvještajima, uzrok eksplozijama (prvoj manjoj i drugoj snažnijoj) je visoko eksplozivan materijal koji se nalazio u skladištima u bejrutskoj luci, a koji je bio neadekvatno pohranjen.

Libanonski predsjednik Michel Aoun izjavio je kako je 2 750 tona amonijeva nitrata, koje se pretežno koristi u gnojivima, ali i u eksplozivnim napravama, čak šest godina bilo skladišteno u luci bez potrebnih mjera sigurnosti.

Aoun je najavio i da će “platiti oni koji su odgovorni za katastrofu”. Drugi su dužnosnici pak najavili veliku istragu kako bi se pronašao krivac za eksploziju koja je odnijela više od sto života.

Procjenjuje se kako će, s obzirom na veliki broj nestalih, broj žrtava dodatno rasti. Također, ozlijeđeno je više od 4000 osoba, a tisuće su ostale bez svojih domova.

Eksplozija je bila toliko jaka da su se udari osjetili i u Izraelu te na Cipru, udaljenom više od 200 kilometara. Mnogi stanovnici Bejruta i okolnih mjesta mislili su da je grad pogodio potres.

Na internetu su se pojavile brojne snimke koji približno dočaravaju snagu udara, a jedna od njih prikazuje i crkvu čiji su se dijelovi počeli urušavati tijekom svete mise.

Čini se kako je snimka, koja se počela širiti arapskim medijima, zapravo isječak prijenosa uživo svete mise koju je vodio libanonski svećenik. U jednom trenutku vidi se kako se u crkvi gase i pale svjetla samo da bi snažan udar zatresao zgradu s koje su počeli padati veliki komadi stakla s vitraja iznad oltara. Na snimci izgleda kao i da je jedan od velikih staklenih komada pogodio svećenika koji je nakon udara počeo bježati prema izlazu. Nije poznato je li svećenik ozlijeđen.

*Upozoravamo da je snimka uznemirujućeg sadržaja


Libanon je zemlja bogate kulture i prošlosti koja se već godinama oporavlja od krvavog građanskog rata koji je obilježio kraj prošlog stoljeća. Zemlja se također bori s pandemijom koronavirusa od kojeg je oboljelo više od 5000 građana.

Dodajmo kako prema različitim podacima kršćani u Libanonu čine nešto više od 40% stanovništva. Najbrojniji među njima su maroniti, ali ima i pravoslavaca te melkita. Ostatak čine šijitski i sunitski muslimani te Druzi.