Latinski patrijarh Jeruzalema kardinal Pierbattista Pizzaballa strahuje da bi situacija u Izraelu, izazvana iznenadnim napadom palestinskog Hamasa iz Pojasa Gaze, mogla „dovesti do rata“, izvijestio je u subotu 7. listopada Kathpress.

„Suočeni smo s vrlo ozbiljnom situacijom, koja je nastala iznenada i bez velikog upozorenja“, rekao je kardinal Pizzaballa. „Riječ je o vojnoj akciji na obje strane koja je svojim oblikom, dinamikom i razmjerima vrlo uznemiravajuća. To je vrlo tužna vijest. Otmica izraelskih talaca, koja se ni na koji način ne može opravdati, samo će još više pojačati agresiju na obje strane, posebice na izraelskoj“, dodao je.

Kardinal Pizzaballa pokušao je naći riječi utjehe za malu kršćansku zajednicu u Gazi, koja broj tek nešto više od tisuću ljudi, od kojih su samo 100 katolici.

„Morate znati da nećete biti ostavljeni sami i da je ovo trenutak u kojemu moramo biti ujedinjeni više nego ikada“, poručio je. U priopćenju objavljenom u subotu, kardinal Pizzaballa upozorio je na opasnost jačanja mržnje, podjela i ekstremizma uslijed sadašnjeg stanja.

„Operacija pokrenuta u Pojasu Gaze i reakcija izraelske vojske vraćaju nas u najgora vremena naše najnovije povijesti“, podsjetio je, dodavši kako je došlo do eksplozije neprestanog tijeka nasilja. Mnoge žrtve i tragedije koje su pogodile i palestinske i izraelske obitelji, „dovest će do više mržnje i podjela i sve će više uništiti svaki izgled za stabilnost“, procjenjuje kardinal.

Katolička patrijarhija u Svetoj Zemlji opisuje trenutačno stanje kao zabrinjavajuće. Poziva međunarodnu zajednicu i vjerske vođe diljem svijeta da učine sve kako bi došlo do smirenja stanja i osiguranja temeljnih prava ljudi u tome području. Posebno je važno, ističe patrijarhija, zadržati postojeće stanje na svim svetim mjestima, napose u Jeruzalemu.

„Jednostrane izjave o statusu svetih mjesta i mjesta molitve pogađaju vjerske osjećaje i potiču na još veću mržnju i na ekstremizam“, navodi se u priopćenju. Latinski patrijarhat u Jeruzalemu naglašava da se mora naći trajno i sveobuhvatno rješenje palestinsko-izraelskog sukoba, izvijestio je Kathpress.