Biskup Kanfachana u Nigeriji Julius Yakubu Kundi osudio je „namjerni plan da se pusti zlo“ na kršćansko stanovništvo, nakon što je više od četrdeset osoba ubijeno u napadu 18. prosinca 2022. oko grada Mallaguma u državi Kaduni, objavila je Catholic News Agency.

U tekstu koji je poslao CNA-u, biskup Kundi napisao je da je motivacija za napad namjeran plan da se pusti zlo i da se uplaši kršćane jer ne ispovijedaju istu vjeru ili zato što se protive nasilnim aktivnostima na njihovoj zemlji.

„Nadali smo se da će ovaj Božić biti bolji, ali ovaj nedavni napad nam je pokvario raspoloženje, a mi samo pokušavamo potaknuti ljude da se drže vjere i nadaju se kraju ove nesreće“, poručio je mons. Kundi.

Svjedoci kažu da je u noćnom napadu sudjelovalo oko sto muškaraca u maskirnoj i crnoj odjeći, a došli su motociklima i teretnim vozilima.

Očevidac Emmanuel Allau Dominic u poruci CNA-u svjedoči da su stanovnici pomislili da je u grad došla vojska da im pruži sigurnost jer se danima govorilo o mogućem napadu.

Dok su se napadači vozili glavnom ulicom gore-dolje, mnogi su im, vjerujući da je pristigla pomoć, pohitili ususret, a oni su na njih otvorili vatru.

Mediji izvještavaju da je u tri dana u četiri sela ubijeno najmanje 46 osoba.

Tisuće drugih stanovnika raseljeno je iz svojih domova zbog nasilja. Iako su od vlade dobili najnužnije potrepštine, poput kocki za juhu i riže, one im ne mogu dugo potrajati, rekao je o. Justin Dyikuk, katolički novinar iz Josa koji je izvijestio o napadu.

Bernard Biniyat, medicinski tehničar u Mallagumu, rekao je za CNA da je napad nagovijestilo ubojstvo četvorice ratara 13. prosinca od strane stočara iz islamskog plemena Fulana.

Biniyat je rekao da se lokalni ratar Cletus Dunia suočio s napadačima usprotivivši se što je njihova stoka na ispaši na njegovom usjevu zrelog graha. Dunia je sasječen na smrt zajedno s još tri ratara na obližnjim poljima, navodi se u priopćenju Southern Kaduna Peoples Uniona.

U Kaduni, stanovnici Mallaguma su previše traumatizirani da bi ove godine pjevali božićne pjesme, rekao je Biniyat. Dodao je da ljudi još uvijek plaču te da je raspoloženje napeto.

General Timothy Opurum, zapovjednik u Kafanchanu, rekao je za CNA da je napad 18. prosinca u području Mallaguma bio odmazda stočara koji su vjerovali da je šest članova njihove skupine ubijeno ili zarobljeno nakon incidenta 13. prosinca. Proteklih mjeseci dogodilo se nekoliko ubojstava iz odmazde, dodao je.

General Opurum, koji je zapovijedao jednom od postrojbi koje su došle na mjesto događaja, zanijekao je navode da su vladini vojnici omogućili da se ubijanje i paljenje domova nastavi ne pucajući na napadače. Rekao je da su njegovi vojnici ubili ili ranili neke od napadača, ali vjeruje da su njihova tijela uklonjena zbog provociranja vlasti.

Najnoviji smrtonosni pohod u Kaduni dogodio se nakon trodnevnog skupa američkih i afričkih čelnika u Washingtonu, kojemu je nazočio i nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari.

Zbog toga je desetak prosvjednika 16. prosinca prosvjedovalo ispred Američkog instituta za mir. Dede Laugesen, izvršna direktorica organizacije „Save the Persecuted Christians“, izbačena je iz dvorane nakon što je mahao transparentom s porukom „Stop progonu kršćana“.

Kasnije je optužila predsjednika Buharija zbog dopuštanja i poticanja genocidnog nasilja i vjerskog progona u sjevernim i središnjim državama Nigerije, radi dominacije njegovog plemena Fulana u federalnim agencijama, sudovima i sigurnosnim službama Nigerije.

Laugesen je također kritizirala američki State Department jer drugu godinu zaredom nije uključio Nigeriju na listu zemalja s najvećim kršenjem vjerskih sloboda, unatoč nekontroliranim napadima na kršćane u toj zemlji. Dodala je da je time bezobzirni američki State Department dao je Buhariju i njegovim pristašama zeleno svjetlo za nastavak kampanje za čišćenje sjevernih i središnjih država od njihovih kršćanskih zajednica protjerivanjem ili istrebljenje, ili oboje“, objavila je CNA.