Stotinama indijskih kršćana, uključujući katoličkog nadbiskupa, nije bilo dopušteno glasovati na izborima u indijskoj saveznoj državi Madhya Pradesh, budući da njihova imena nisu bili na popisu birača.

„Siguran sam da je moje ime namjerno izbrisano s popisa birača, što je nepravedno i nije dobar znak za demokraciju“, prokomentirao je ovaj slučaj nadbiskup Bhopala, Leo Cornelio.

Cornelio je istaknuo kako mu je pravo uskraćeno iako je pokazao svoju osobnu iskaznicu za glasovanje.

„Ovo je oštra poruka kršćanskoj zajednici da se na njih više ne računa“ rekao je nadbiskup te dodao kako je „poruka suptilno prenesena tako što su izbrisana imena vođa zajednice.“

Jedan od tih vođa je i Saji Abraham koji je pokrenuo peticiju kojom traži istragu ovog slučaja, budući da je, baš kao i drugi kršćani, uvjeren kako je riječ o uroti.

Abraham sumnja da je uklanjanje kršćana s glasačkih popisa naredila stranka Bharatiya Janata Party (BJP) koja već petnaest godina upravlja Madhyja Pradeshom, jer kršćani pretežno glasuju za njihovog rivala Congress Party.

Od 73 milijuna ljudi koji žive u ovoj saveznoj državi, kršćana je 311 000. Oko 91 posto stanovništva čine hinduisti dok je muslimana oko 7 posto.

Ivo Džeba| Bitno.net