ICC je objavio izvješće u kojem se ocrtava opadajuće stanje vjerskih sloboda u Nepalu. Kombinacijom pravno represivnih zakona i društvenih normi koje manjinske zajednice drže po strani Nepal je teško mjesto za život onima izvan hinduističke vjere, prenosi portal Nedjelja.

Prema International Christian Concernu (ICC) kršćani i druge vjerske manjine suočavaju se s kombiniranom prijetnjom od napada u društvu i zakonskog izopćenja u sustavu koji ih ne tretira kao ravnopravne članove društva. U kolovozu i rujnu zabilježen je niz napada na svećenike i crkve, produbljujući podjele između vjerskih skupina i otvarajući pitanja o tome kako vlada reagira na nasilje nad manjinama.

Nepalski Opći zakonik sadrži stroge zabrane prozelitizma, djela koje se kažnjava do šest godina zatvora i deportacijom u slučaju da to čini stranac. Nacionalni kazneni zakon iz 2017. na sličan način kriminalizira širenje vlastite vjere drugima, a nepalski Ustav kaže da “nitko ne smije preobratiti osobu jedne vjere u drugu vjeru” ili “ometati vjeru drugih ljudi”.

Unatoč društvenom i pravnom pritisku protiv njih, vjerske organizacije i organizacije civilnog društva u Nepalu aktivno surađuju s prijateljskim vladinim dužnosnicima na promicanju vjerskih sloboda u zemlji. U lipnju 2023. koalicija nepalskih kršćanskih društava organizirala je veliki međuvjerski skup u Kathmanduu sastavljen od predstavnika hinduističkih, budističkih, kiratskih i kršćanskih vjera, među ostalima.

Seminar je okupio stotine aktera civilnog društva i vladinih dužnosnika kako bi razgovarali o važnosti međuvjerske tolerancije i vjerskih sloboda u zemlji, s različitim vladinim dužnosnicima koji su govorili o potrebi kontinuiranog angažmana u zaštiti prava vjerskih manjinskih zajednica.

Savezna Demokratska Republika Nepal, država je bez izlaza na more u južnoj Aziji. Zemlja ima oko 30 milijuna žitelja prema procjenama iz 2021. dok je broj kršćana u posljednjih 70 godina, kada nije bilo nijednog, narastao na 800 000 od čega je oko  7 000 katolika.