Kršćani imaju pravo graditi crkve u muslimanskim zemljama, pri čemu imaju obvezu poštivati zakone koji u tim zemljama vrijede – to je mišljenje koje je izreklo Dar al-Afti, najviše vjersko-državno tijelo u egipatskom islamu zaduženo za moguće sporove oko tumačenja Kurana i njegova zakonodavnog sprovođenja.

Dar al-Afti (što doslovno znači ‘Kuća fetve’) u svojoj je odluci naglasilo, prenosi poljska katolička agencija KAI, kako se muslimani trebaju više truditi oko međureligijskih odnosa te poboljšanja odnosa između država. Također, institucija kojom predsjeda veliki muftija Egipta, odgovorila je na još jedno postavljeno pitanje i poručila kako nema razloga da muslimani ne čestitaju kršćanima njihove vjerske blagdane. To je pitanje postavljeno nakon što su neki imami to zabranili svojim vjernicima uz prijetnju kažnjavanja smrću.

Odluka institucije koja je povezana sa Sveučilištem Al-Azhar, najvećim vjerskim autoritetom sunitskog islama (veliki muftija Egipta izabran je glasovima Vijeća starješina tog sveučilišta), došla je nedugo nakon što je egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi najavio kako će uskoro u predgrađu Kaira biti podignuta najveća crkva u Egiptu. Njezina gradnja poklopit će se s gradnjom najveće džamije u Egiptu, također u toj četvrti.

Analitičari sada naglašavaju kako ove odluke Dar al-Aftija imaju za cilj suprotstaviti se fundamentalističkom iščitavanju Kurana koje je sve jače i u Egiptu.

Goran Andrijanić | Bitno.net