Službena stranica Njemačke katoličke biskupske konferencije, katolisch.de, objavila je izjavu biskupa Osnabrücka, Franza-Josefa Bodea, koji je u intervjuu za Evangelischer Pressedienst poručio kako bi volio vidjeti mogućnost zajedničke pričesti za osobe iz miješanih tj. katoličko-protestantskih brakova.

“U mnogim miješanim brakovima to se već prakticira: euharistijsko zajedništvo. Međutim, ono nije dopušteno. Biskup Franz-Josef Bode nada se kako će se to promijeniti i to vrlo brzo”, piše katolisch.de.

Vijest koju su prenijeli brojni katolički blogovi poput Rorate Caeli i PrayTell, pojavila se samo nekoliko tjedana nakon što je jedan drugi njemački kardinal, Walter Kasper, iznio sličan prijedlog o euharistijskom zajedništvu katoličko-luteranskih parova u razgovoru za talijanski Avvenire.

To je želja i biskupa Bodea koji smatra kako takva promjena u “katoličkoj poziciji”, osobito u godini u kojoj se komemorira 500. obljetnica reformacije ,”nije utopijska”.

U tekstu se pritom navodi kako Luteranska Crkva već dopušta katolicima, ali i svim krštenim osobama da sudjeluju u Gospodnjoj večeri, dok Katolička Crkva to ne dopušta.

Biskup Bode također je istaknuo intenziviranje ekumenskih nastojanja prema “zajedničkoj Crkvi budućnosti”. Kao temeljne točke spomenuo je dogovor oko općeg euharistijskog zajedništva i shvaćanja zaređenog staleža.

Detaljnije o temi tko se i zašto smije pričestiti u Katoličkoj Crkvi, a tko ne pročitajte u tekstu: “Tko se smije pričešćivati u Katoličkoj Crkvi, a da nije katolik?“.

Tino Krvavica | Bitno.net