Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos odustao je od planova da u državne škole uvede „transrodnu edukaciju“ nakon prošlotjednih masovnih prosvjeda diljem zemlje.

„Susreo sam se s kardinalom Rubénom Salazarom, apostolskim nuncijem Ettorom Balestrom i mons. Fabiom Suescúnom, kolumbijskim vojnim biskupom“ – rekao je predsjednik na tiskovnoj konferenciji nakon prosvjedâ. „Jasno smo rekli prelatima Katoličke Crkve – i moramo biti jasni spram svih vjerskih konfesija – da ni Ministarstvo obrazovanja ni nacionalna vlada nije uvela, ni promicala niti će promicati takozvanu rodnu ideologiju“.

Kako je prenio LifeSiteNews, predsjednik Santos je ustvrdio da knjižica koja učenike poučava da prihvate transseksualnost i homoseksualnost zapravo nije bila službena, unatoč tome što je na njoj bilo ime kolumbijske ministrice obrazovanja Gine Parody i što je nosila logo njezina ministarstva.

Uvođenje te knjižice – koja je napravljena u suradnji s Fondom Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA) – u obrazovni sustav snažno su kritizirali katolički biskupi i državni tužitelj Alejandro Ordóñez. Kolumbijski predsjednik je rekao da sporni tekst, naslovljen „Nehegemonijske spolne orijentacije i rodni identiteti u školama“ neće biti odobren za uporabu u obrazovnom sustavu.

Radio Vatikan | Bitno.net