Na jugu Brazila ove bi godine trebao niknuti Isusov kip veći od svjetski poznatog Krista Otkupitelja koji širi ruke iznad Rija de Janeira, prenosi Catholic News Agency.

Izgradnja kipa, koji će nositi naziv Krist Zaštitnik, započela je 2019. na brdu pored mjesta Encantado u saveznoj državi Rio Grande do Sul, a trebala je biti gotova do konca 2021. Ipak rok je produžen do kraja siječnja ove godine.

Kako piše BBC, ideja za izgradnju statue potekla je od lokalnog političara Adroalda Conzattija koji je u ožujku 2021. preminuo od COVID 19. Autori djela su pak Genésio Gomes de Moura i Moisés Markus Moura, inače otac i sin.

Prema podacima objavljenima na službenoj stranici projekta, Krist Zaštitnik bit će visok 43 metra s postoljem dok će raspon ruku iznositi 36 metara. Time će se ova statua naći među najvećim skulpturama s likom Isusa u svijetu. Zapravo, samo će kip Isusa na brdu Buntu Burake u Indoneziji, koji zajedno s postoljem doseže visinu od 52,55 metara, te statua Krista Kralja u poljskom Swiebodzinu sa svojih 52,5 metara biti viši od njega.

Izgradnja bi trebala koštati 364 000 dolara, a financira ju lokalna zajednica, osobito neprofitna udruga “Prijatelji Krista”, koja ovim projektom želi potaknuti širenje vjere i pobožnosti.

Osim pobožnosti, turisti će moći uživati i u lijepom pogledu s vidikovca do kojeg će kroz kip voditi dizalo. Vidikovac se nalazi na predjelu Kristovih prsa, na visini od 40 metara.