Kineske komunističke vlasti uhitile su protestantskog pastora Wang Yia, poznatu kršćansku figuru u toj državi, te ga osudile na devet godina zatvora zbog „protudržavne djelatnosti“.

Kako prenose zapadni mediji, Wang je pokrenuo zajednicu “Novozavjetna crkva rane kiše” (Early Rain Convenant Church) 2006. i s vremenom ju je pretvorio u jednu od najvećih vjerskih zajednica koje nisu bile prijavljene kod komunističkih vlasti. Bio je uhićen još prije godinu dana, u prosincu 2018., zajedno s većinom članova svoje zajednice, uključujući i njegovu ženu, piše New York Times.

Žena i ostali članovi zajednice u međuvremenu su pušteni, ali Wang je u tajnom procesu osuđen na zatvorsku kaznu što je službeno potvrđeno u ponedjeljak. Presuda mu je izrečena zbog „subverzije“ i „ilegalnih gospodarskih djelatnosti“. Kako pojašnjavaju Wangovi suradnici, inkriminirajuće djelatnosti su bile tiskanje knjiga kršćanskog sadržaja. Osim zatvora, Wang je ostao bez ikakvih političkih prava iduće tri godine i konfiscirana mu je imovina.

Komunistički režim dopušta djelovanje samo onih protestantskih zajednica koje su registrirane u sklopu Domoljubnog projekta trojne autonomije, jedine službene protestantske zajednice u Kini koja broji preko 18 milijuna članova.

Njihov udar na Wangovu crkvu bio je dijelom političke kampanje koja je, nakon donošenja zakona, imala za cilj iskorijeniti svaku vjersku aktivnost koja nije nadzirana od države. Tada se dogodio udar na neregistrirane protestante, muslimane i pripadnike drugih vjera.

Wang je odvjetnik koji je kineskoj javnosti postao poznat nakon pokretanja bloga. Obratio se na kršćanstvo 2005. i, iako njegova zajednica nije posebno brojna, zbog njegove popularnosti je utjecajna, pa je pastor svojedobno bio i gost u Bijeloj kući za vrijeme mandata Georga W. Busha.

Njegovi istupi izazivali su pozornost jer Wang nije bježao od političkih i kontroverznih tema poput abortusa ili sve jače represije komunista protiv vjerskih zajednica.

„Naš pastor osuđen je na devet godina zatvora jer je naviještao evanđelje“, objavili su na Facebook stranici pripadnici njegove zajednice.

Kina je u nekoliko zadnjih mjeseci uništila nekoliko crkvi te poslala milijune ljudi u kampove za „preodgoj vjerskih manjina“. Riječ je o mjestima gdje vjernici bivaju indoktrinirani komunističkom ideologijom.

Kina i Vatikan potpisali su u rujnu 2018. povijesni sporazum (čiji je puni sadržaj još uvijek nepoznat) kojemu je za cilj regulirati imenovanje biskupa u toj zemlji.

Sporazum je naišao na pomiješane reakcije, a mnogi ističu kako se situacija za katoličke vjernike, a napose svećenike i biskupe vjernima Vatikanu, nije poboljšala sporazumom.

Bitno.net