Po prvi puta od stupanja na snagu privremenog sporazuma s Kinom o imenovanju biskupa, Vatikan je prozvao Peking zbog kršenja njegovih uvjeta postavljanjem biskupa u biskupiju koju Rim ne priznaje.

Riječ je o monsinjoru Johannesu Pengu Weizhau, koji je od 24. studenog „pomoćni biskup Jiangxija“. Njegovom je priznavanju, stoji u priopćenju Svete Stolice, prethodio dug i težak pritisak lokalnih vlasti.

Sveta Stolica je izrazila „Iznenađenje i žaljenje“ nakon što je doznala vijest o „ceremoniji postavljanja“, održanoj pred oko 200 ljudi u gradu Nanchangu.

„Taj događaj nije u skladu s duhom postojećega dijaloga između vatikanske i kineske strane, kao ni s onim što je navedeno u Privremenom sporazumu o imenovanju biskupā, 22. rujna 2018“, stoji u priopćenju Svete Stolice.

„Sveta se Stolica nada da se slični događaji neće ponoviti, čeka od vlasti prikladne informacije u vezi s tim, te ponovno potvrđuje svoju potpunu spremnost za nastavak dijaloga u poštovanju, o svim pitanjima od zajedničkoga interesa“, stoji u priopćenju.

Privremeni su sporazum potpisali predstavnici Svete Stolice i Narodne Republike Kine 22. rujna 2018. godine, a njime je predviđeno razdoblje primjene ad experimentum u trajanju od dvije godine. U listopadu 2020., valjanost je sporazuma produžena na još dvije godine. Sporazum je nanovo obnovljen 22. listopada ove godine.