Katolički svećenik iz Sjeverne Irske, vlč. Patrick McCafferty, izjavio je kako se političari koji promiču pobačaj ne bi trebali pojavljivati na pričesti, rekavši kako za njih vrijedi automatska ekskomunikacija.

Njegov je komentar došao nakon što je u Sjevernoj Irskoj početkom prošlog tjedna legaliziran pobačaj. Ovakav zakon građanima Sjeverne Irske nametnuo je Britanski parlament, no sjevernoirska Skupština mogla je opozvati novi zakon o pobačaju da su uspjeli donijeti takvu odluku do 22. listopada.

Međutim, kako su se na pokušaj sazivanja Skupštine odazvali samo članovi Demokratske unionističke stranke (DUP), nije bio skupljen kvorum, te su svojim nedolaskom predstavnici ostalih stranaka omogućili liberalizaciju zakona o pobačaju.

“Ne postoji način na koji bi se takvo što moglo opravdati ili prihvatiti”, komentirao je vlč. McCafferty postupak onih katoličkih političara koji su podržali pobačaj.

“Postoji nešto kao što je automatska ekskomunikacija. Promicanje pobačaja u potpunosti je izvan vjere”, dodao je McCafferty te pozvao političare koji ne štite život od začeća da pokažu “iskrenost i integritet” i ne dolaze na svetu pričest.

Predstavnica Socijaldemokratske laburističke stranke, Dolores Kelly, komentirala je McCaffertyjeve riječi rekavši kako su “razočaravajuće”, te dodala da samo Rim može donijeti odluku o uvjetima za ekskomunikaciju.

Kelly, koja se deklarira kao ‘pro-life’, ustvrdila je kako se u svome poslu ne može voditi samo vjerom.

“Vaša savjest i vaša vjera su u velikoj mjeri privatne stvari”, rekla je, dodavši kako se mora voditi “onime što govore liječnici”.

A upravo je njih oko tisuću, uključujući i druge zdravstvene djelatnike, uputilo pismo sjevernoirskom premijeru u kojem su poslali poruku da neće raditi pobačaje.

“Stotine zdravstvenih djelatnika u Sjevernoj Irskoj odbit će sudjelovati u pobačajima. Čak postoje i pojedinci koji će napustiti struku ako budu prisiljeni sudjelovati u pobačajima”, izjavio je liječnik opće prakse Andrew Cupples koji je prikupio potpise.

Smjernice, koje je Britanski parlament izdao zdravstvenim radnicima u Sjevernoj Irskoj, određuju kako se svaki zdravstveni djelatnik kod svojeg poslodavca može pozvati na prigovor savjesti, ali je i dalje dužan sudjelovati u administrativnim i zdravstvenim zadacima koji su povezani s ovim medicinskim postupkom.

Ivo Džeba | Bitno.net