U Sjevernoj Irskoj je od ponoći nastupila legalizacija pobačaja i legalizacija tzv. istospolnih brakova. Posljedica je to činjenice da se lokalne vlasti nisu uspjele konstituirati te je na snagu stupila odluka Donjeg doma Britanskog parlamenta, izglasana ranije ove godine.

Podsjetimo, Sjeverna Irska je već dvije godine bez vlade nakon što je došlo do sukoba između dvije glavne stranke – Demokratske unionističke stranke (DUP) i Sinn Feina koji se ne mogu dogovoriti oko funkcioniranja sjevernoirske vlade.

U srpnju je Donji dom britanskog parlamenta, na prijedlog Laburističke stranke, usvojio amandmane kojima je definirano da će legalizacija pobačaja i tzv. istospolnih brakova nastupiti 22. listopada, osim ako se u Sjevernoj Irskoj ne konstituira nova skupština koja bi amandmane opozvala.

Prema dosadašnjem zakonu, u Sjevernoj Irskoj je pobačaj bio zabranjen, osim u slučaju ugroze majčinog života ili ako bi joj nastavak trudnoće izazvao trajne fizičke posljedice.

Predsjednica Demokratske unionističke stranke, Arlene Foster, u izjavi za BBC, nazvala je jučerašnji dan “sramotnim danom” za Sjevernu Irsku jer ju je ostavio s najliberalnijim zakonima o pobačaju u Europi.

Foster je sa svojim stranačkim kolegama pokušala sazvati sjednicu sjevernoirske skupštine, no stranačkim predstavnicima je rečeno da se ne može početi s radom dok se ne izabere predsjednika skupštine.

Nakon što je nacionalistička Socijaldemokratska laburistička stranka napustila skupštinu, nije bilo kvoruma za odabir predsjednika, pa se rasprava nije dogodila. Stranački predstavnici Sinn Feina nisu se niti pojavili u skupštini.

Biskupi Sjeverne Irske u srpnju su se priopćenjem osvrnuli na odluku Britanskog parlamenta da se Sjevernoj Irskoj nametne legalizacija pobačaja i tzv. istospolnih brakova. Istaknuli su kako su “pravo na život i ljubav majke i njezina nerođena djeteta” od temeljnog značenja te da je “zbog općeg dobra važno da svaki zakon koji to pitanje regulira nastane u iscrpnoj demokratskoj debati”, dodavši da “isto vrijedi i za zakone koji definiraju narav braka.“

Ivo Džeba | Bitno.net