Predsjednik Skupštine katoličkih ordinarija Svete Zemlje (ACOHL) jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa je u ime ACOHL-a, u srijedu 11. listopada 2023., u povodu eskalacije oružanog sukoba u Svetoj Zemlji, uputio poziv na molitvu i post za mir u utorak 17. listopada.

„Bol i užas zbog onoga što se događa su veliki. Još jednom smo se našli usred političke i vojne krize. Odjednom smo bačeni u more neviđenog nasilja. Mržnja, koju nažalost već predugo doživljavamo, još će više porasti, a spirala nasilja koje će uslijediti stvorit će još više razaranja. Čini se da sve govori o smrti“, poručio je na početku izjave kardinal Pizzaballa.

„Ipak, u ovom vremenu tuge i užasa ne želimo ostati bespomoćni. Ne možemo dopustiti da smrt i njezin žalac (1 Kor 15, 55) budu jedina riječ koju čujemo“, ohrabrio je jeruzalemski latinski patrijarh.

Potaknuvši na molitvu i uzdizanje srca Bogu Ocu, istaknuo je da se samo tako mogu crpiti snaga i mir da bi se izdržala ova teška vremena, „obraćajući mu se, molbama i prošnjama, zaklinjući i vapeći Bogu usred ove tjeskobe“.

Zamolio je da utorak 17. listopada bude dan posta, nemrsa i molitve. „Organizirajmo molitvu s euharistijskim klanjanjem i molitvom krunice Blažene Djevice Marije. Iako vjerojatno u mnogim dijelovima naših biskupija prilike neće dopustiti velika okupljanja, moguće je organizirati jednostavne i trezvene zajedničke molitve u župama, redovničkim zajednicama i obiteljima“, pozvao je.

„Ovo je način da se svi okupljamo usprkos svemu, i zajedno se ujedinjujemo u molitvi, da predamo Bogu Ocu svoju žeđ za mirom, pravdom i pomirenjem“, zaključio je kardinal Pizzaballa.

U ACOHL-u su okupljeni katolički poglavari u Svetoj Zemlji – latinski, melkitski, maronitski, asirski, armenski, kaldejski i franjevački.