Katolički biskupi će 27. lipnja posvetiti Bliski istok Svetoj obitelji, javlja CNA. Latinski patrijarh Jeruzalema Pierbattista Pizzaballa detalje posvećenja koje će se dogoditi u Godini svetog Josipa braći biskupima je prenio u pismu upućenom 11. lipnja.

Patrijarh je naznačio kako će se posvećenje dogoditi tijekom mise u bazilici Navještenja u Nazaretu “uz sudjelovanje svih ordinarija Svete Zemlje”.

“Posebno ćemo blagosloviti ikonu Svete obitelji ukrašenu relikvijama koja se nalazi u bazilici Navještenja. Ikona prikazuje sliku Svete nazaretske obitelji koja se nalazi iznad oltara crkve svetog Josipa u Nazaretu gdje je, prema tradiciji, bila Drvodjeljina kuća”, napisao je.

“Nakon što bude blagoslovljena, ikona će ići na hodočašće, počevši od Libanona, do istočnih zemalja, sve dok ne stigne do Rima na kraju Godine svetog Josipa 8. prosinca 2021. Ikona će se iz Rima vratiti nazad u Svetu Zemlju gdje će i ostati.”

U svom je pismu Pizzaballa također kazao kako će katolički biskupi diljem Bliskog istoka slaviti godišnju misu za mir počevši od ove godine.

“Odlučeno je da će misa biti slavljena u svakoj zemlji koja pripada Vijeću katoličkih patrijarha na Bliskom istoku, te su svi patrijarsi i biskupi pozvani sudjelovati u ovoj intenzivnoj molitvi i biti u dubokom molitvenom zajedništvu tijekom ovog blagoslovljenog dana”, napisao je.

Pizzaballa je objasnio da će inicijativa slavljenja godišnje svete mise biti održana na “Dan mira za Istok”, dodavši da će papa Franjo iz Rima uputiti svoj apostolski blagoslov.

Sveti Otac je prošli mjesec katolike diljem svijeta pozvao da mole za mir nakon posljednjih oružanih sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

Svoje pismo Pizzaballa je zaključio pozivom katolicima Bliskog istoka da se pridruže misama za mir, zazivajući “Božje milosrđe i njegov mir na ljubljeni Bliski istok u kojem je kršćanska vjera rođena i još uvijek živi unatoč patnjama”.