Iako je riječ o jednoj od najbogatijih država svijeta, i Singapur ima svoje beskućnike. Kako bi im osigurali mjesto na kojem mogu prenoćiti, dvije katoličke crkve i jedna sinagoga otvorili su im svoja vrata.

Crkva svete Marije od anđela u Bukit Batou i crkva Krista Kralja u Ang Mo Kiu nude beskućnicima boravak unutar župnih učionica od 9 sati navečer do 7 sati ujutro.

Onima koji dođu osigurani su kreveti, jastuci i ventilatori, a njih je u crkvi Krsta kralja dosad bilo smješteno oko 25.

Prema pisanju Straits Timesa, inicijativu za smještaj beskućnika pokrenula je Katolička služba za socijalnu pomoć (CSW), a započeta je u siječnju prošle godine kako bi pomogla beskućnicima nositi se s hladnoćom.

Predstavnik Katoličke službe za socijalnu pomoć, Brian Monteiro, izjavio je kako među beskućnicima ima i onih koji imaju zaposlenje, ali si ne mogu priuštiti stanovanje.

“Ljudi misle da su svi beskućnici propalice i bezvrijedni. Ipak, mnogi beskućnici koje susrećemo rade, ali zbog različitih razloga si ne mogu priuštiti stanovanje”, rekao je Monteiro, te objasnio da se pojedini poslovi poput pranja suđa plaćaju 800 dolara mjesečno, što nije dovoljno za unajmiti sobu.

U projekt je uključeno i Ministarstvo društvenog i obiteljskog razvoja koje je objavilo da surađuju „s određenim vjerskim grupama koje su izrazile želju za otvaranjem svojih prostora beskućnicima.“

“Surađujemo i s društvenim skupinama koje sudjeluju u pomaganju i uključivanju osoba koje spavaju na javnim mjestima, kao bi osnažili svoj doseg. To nam omogućuje da bolje uskladimo pomoć koju im pružamo, razumijemo njihove okolnosti i radimo s društvenim partnerima kako bi riješili probleme”, stoji u priopćenju ministarstva.

Ivo Džeba | Bitno.net