Skupina katolika okupila se izvan zatvora u Melbourneu na Badnjak, kako bi pjevali božićne pjesme kardinalu Georgeu Pellu, te ostalim zatvorenicima i zatvorskom osoblju.

Jedan od prisutnih, John McCauley, za CNA je izjavio kako je namjera njihova okupljanja bila pokazati kardinalu Pellu “da ga vole i da ga se sjećaju na Božić”.

Pjevači su ostavili i poruku podrške za kardinala u božićnoj pjesmarici koju su ostavili na zatvorskom stolu kako bi je Pell kasnije mogao uzeti.

Nakon pjesama, skupina mladih vijetnamskih katolika koji žive u Melbourneu predvodila je krunicu šećući oko zatvora u kojem se nalazi preko 300 zatvorenika. Žalosna otajstva posvetili su kardinalu, zatvorskom osoblju, drugim zatvorenicima, žrtvama seksualnog zlostavljanja, te za “potpuno i što skorije oslobađanje sviju optužbi Njegove Eminencije [kardinala Pella]”.

Vijetnamski katolici objasnili su da ih je na molitvu i potporu Pellu potaknuo slučaj kardinala Francisa Xaviera Nguyena Van Thuana kojega su komunističke vlasti u Vijetnamu u zatvoru držale 13 godina, od čega devet godina u tamnici. Pell i Van Thuan bili su prijatelji sve do smrti vijetnamskog kardinala 2002. godine.

Podsjetimo, kardinal Pell izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog navodnog zlostavljanja dvojice maloljetnika u katedrali u Sydneyju tijekom 1996.

Australski sud odbio je kardinalovu žalbu, no suci nisu bili jednoglasni u svojoj odluci. Posljednja preostala šansa za Pella da dokaže svoju nevinost je Visoki sud (vrhovni sud Australije) koji je pristao saslušati kardinalovu žalbu. Žalbeni će se postupak vjerojatno održati nakon 4. ožujka 2020. do kada je popunjen raspored suda.

Ivo Džeba | Bitno.net