Hrvatski redatelj Oliver Frljić, najpoznatiji po provokacijama i uvredama najniže vrste, sa svojim bi se kazališnim komadom “Naše nasilje i vaše nasilje” zbog kojega je u Poljskog zaradio kaznenu prijavu, trebao predstaviti i na sarajevskom Međunarodnom teatarskom festivalu (MESS).

Unatoč prosvjedu različitih bosanskohercegovačkih organizacija, među kojima su i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Katolička tiskovna agencija, te islamski omladinski časopis i portal SAFF, direkcija festivala priopćila je kako predstavu neće skinuti s repertoara, pozivajući se na umjetničku slobodu.

“Direkcija Festivala MESS smatra da u demokratskim i slobodnim društvima umjetnici i umjetnice imaju pravo kritički propitivati sve aspekte društvene stvarnosti. Traženje zabrane predstave je izraz nedemokratskog čina s obzirom da su umjetničke slobode jedna od najvažnijih europskih vrijednosti”, stoji u odgovoru direkcije MESS-a.

No za HKD Napredak riječ je o neprihvatljivom vrijeđanju osjećaja građana, osobito vjernika.

Preporučujemo: Zašto ne pišem o Oliveru Frljiću ili: Ljudi, radije gledajte neke lijepe predstave

“Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane. Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu najdrastičnijem obliku”, navodi se u priopćenju Društva koje se nada kako će predstava ipak biti skinuta s repertoara kako bi se izbjegle kaznene prijave i bojkot građana.

Kritikama se pridružila i KTA na čijim je stranicama upozoreno kako predstava “vrijeđa u prvom redu katolike, ali i muslimane jer izruguje bitni sadržaj vjere te nešto što je ljudima sveto na primitivan i vulgaran način predstavlja”.

Podsjetimo, Frljićeva predstava nastala je u koprodukciji nekoliko kazališnih kuća među kojima je i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca. Dramaturgiju predstave potpisao je sadašnji intendant riječkog HNK-a Marin Blažević, a predstava bi trebala imati premijeru u Rijeci 26. studenog. Nakon izvođenja predstave na festivalu u poljskom gradu Bydgoszczu, uslijedila je kaznena prijava poljskom tužiteljstvu zbog povrede vjerskih osjećaja kao i vrijeđanja poljskih nacionalnih simbola.

U predstavi rađenoj prema motivima romana njemačkog autora Petera Weissa, Frljiće između ostalog na scenu dovodi golu žena s hidžabom na glavi koja u jednom trenutku iz svojega spolnog organa vadi zastavu. U sceni nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa (napravljenog od plastičnih posuda) i siluje tu muslimanku.

Na portalu SSAF postavljaju pitanje “zaslužuje li Sarajevo sa svojim povijesnim vrijednostima da se na daskama nacionalnog teatra daje predstava koja vrijeđa muslimane i katolike na najbezočniji način”.

Sudeći prema odgovoru organizatora, zaslužuje.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net