Predstava hrvatskog kazališnog redatelja Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” prijavljena je poljskom tužiteljstvu zbog povrede vjerskih osjećaja kao i vrijeđanja poljskih nacionalnih simbola koji su se dogodili na festivalu u gradu Bydgoszczu.

Prijavu tužiteljstvu podnijelo je nekoliko gradskih vijećnika iz stranke Pravo i pravednost (PiS), nakon što je njihova kolegica gledala predstavu 25. rujna i prenijela im ono što je vidjela.

“Gledajući tu predstavu osjetila sam se uvrijeđena: kao vjernica, Poljakinja i Europljanka. Bilo je potrebno reagirati”, rekla je gradska vijećnica Grażyna Szabelska za javnu radijsku postaju Polskie Radio.

U predstavi rađenoj prema motivima romana njemačkog autora Petera Weissa Frljić je u svom dobro poznatom stilu režirao scene koje svojim sadržajem, obrazlažu gradski vijećnici, potpadaju pod kazneno djelo.

Tako u predstavi gola žena s hidžabom na glavi u jednom trenutku iz svojega spolnog organa vadi poljsku zastavu. U sceni nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa (napravljenog od plastičnih posuda) i siluje tu muslimanku.

Sve to, navode gradski vijećnici, predstavlja kršenje krivičnog zakonika koji to jasno definira u točki 137. (vrijeđanje nacionalnih simbola), kao i točki 196. (povreda vjerskih osjećaja). Za navedena djela predviđene su novčane kazne, kao i kazna zatvora. Predali su prijavu tužiteljstvu koje bi trebalo utvrditi, ako je došlo do kršenja zakona, tko je kriv za njega.

Sličnu prijavu podnijela je i PiS-ova parlamentarna zastupnica Anna Sobecka koja traži i ispriku Poljskog nacionalnog teatra u Bydgoszczu koji stoji iza toga festivala.

Povodom predstave oglasio se i vojvoda kujawsko-pomorskog vojvodstva (poljski ekvivalent županija) Mikołaj Bogdanowicz koji je izjavio kako predstavu nije gledao, ali i dodao da ako se u njoj doista događaju takve scene onda je riječ o protuzakonitom sadržaju. Većina poljskih medija danas piše o “skandaloznoj” predstavi koja je prikazana na kazališnom festivalu.

Predstava je inače rađena u koprodukciji nekoliko kazališnih kuća. Ono što je zanimljivo jeste da je među njima i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca. Dramaturgiju predstave potpisao je sadašnji intendant riječkog HNK-a Marin Blažević, a ta predstava, kako piše na stranici HNK-a, trebala bi imati premijeru u Rijeci 26. studenog.

“Predstava Naše nasilje i vaše nasilje širom otvorenih očiju promatra Europu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskešenim zubima zatvara granice tisućama onih koji bježe upravo pred posljedicama europske i američke politike. Predstava Naše nasilje i vaše nasilje postavit će neka možda vrlo neugodna pitanja: Jesmo li svjesni da naše blagostanje ovisi o tisućama mrtvih na Bliskom istoku?” piše na stranicama riječkog HNK-a.

Predstava je svjetsku premijeru imala u Beču, gdje su je pojedini kritičari opisali kao “banalnu i amatersku”.

“Riječ  je o plakativnoj predstavi koja pokušava sve kako bi provocirala”, napisao je jedan od kritičara.

Oliver Frljić, dakle, nastavlja obilježavati svoj redateljski opus besmislenim provokacijama koje potom, zajedno sa svojim sljedbenicima, opisuje kao angažiranu umjetnost. U Poljskoj je njegov pristup ocijenjen naprosto kao kršenje zakona koji štiti dostojanstvo ljudi i društva općenito. Što će se dogoditi u Hrvatskoj s tom predstavom – tek treba vidjeti. Ali, ovakvi događaji sigurno su za predstavu reklama kakvu njezini autori i priželjkuju.

Goran Andrijanić | Bitno.net