Katedrala Kaldejske katoličke Crkve u Kaliforniji noćas je oskvrnuta grafitima s nacističkim simbolima, pentagramima, naopakim križevima i sadržajima poput „white power“, „BLM“, te „Biden 2020.“

„Naša ljubljena Katedrala jutros je nagrđena pentagramima, naopakim križevima, svastikama… TO nas potiče da molimo za našu braću u Iraki koja se suočavaju s progonima. Molimo za prijestupnike koji su ovo učinili“, stoji u priopćenju objavljenom na službenoj Facebook stranici Kaldejske katoličke katedrale sv. Petra u El Cajonu, stolnoj crkvi Eparhije sv. Petra apostola San Diega koja broji oko 70 tisuća vjernika.

This morning our beloved Cathedral was defaced with pentagrams, upside down crosses, white power, swastikas, BLM, etc. It reminds us to pray for my brethren in Iraq that are facing persecution. Pray for the criminals who did this.

Objavljuje St. Peter Chaldean Catholic Diocese u Subota, 26. rujna 2020.

S obzirom na različitost sadržaja grafita, teško je shvatiti točnu motivaciju ili ideologiju koja stoji iza ovog čina, no vrlo vjerojatno se radi o najobičnijem vandalizmu kojega možemo pridodati popisu sličnih incidenata koji su se dogodili posljednjih mjeseci. Podsjetimo, početkom prošloga tjedna zapaljene su klupe u katoličkoj crkvi na Floridi, dok je u teksaškom sjemeništu napadač bejzbol palicom razbio križ i nekoliko vrata. Također, u teksaškoj katedrali prije nekoliko je dana razbijen kip Presvetog Srca Isusova.

Ovoga ljeta na meti vandala našli su se i kipovi sv. Junipera Serra, sveca koji je utemeljio brojne misije u Kaliforniji iz kojih su se kasnije razvili neki od najvećih gradova te savezne američke države. Vandali su srušili neke od njegovih kipova u Kaliforniji, a pojedine gradske vlasti odlučile su ukloniti njegove spomenike s javnih mjesta kako ne bi postali mete napada.

Očito je kako su se prosvjedi potaknuti smrću Georga Floyda jednim dijelom pretvorili u otvoreno nasilje i anarhizam kojima su meta postali i vjerski objekti i kipovi katoličkih svetaca.