Kardinal Joseph Zen rekao je da je “vrlo zabrinut” što bi se moglo dogoditi sa Sinodom o sinodalnosti koja je u tijeku i da se moli da “naš Papa ima više mudrosti”, prenosi CNA.

U intervjuu za talijanske novine Il Giornale objavljenom 17. siječnja, Zen je rekao kako se nada da će sinoda promijeniti dosadašnji smjer.

“Bojim se da Sinoda ponavlja pogrešku koju su prije 50 godina počinili u Crkvi u Nizozemskoj, kada su se biskupi povukli i prihvatili da vjernici vode Crkvu; zatim se njihov broj smanjio”, istaknuo je Zen.

Umirovljeni biskup Hong Konga je, po svemu sudeći, mislio na slučaj Pastoralnog vijeća u Noordwijkerhoutu u Nizozemskoj, koje je održano između 1966. i 1970. godine, pozivajući na provođenje crkvene vlasti u dijalogu, kao i da žene preuzmu crkvene funkcije te da celibat bude neobavezan.

Plod djelovanja Pastoralnog vijeća bio je tzv. “Holandskog katekizma”, čiji je sadržaj bio toliko kontroverzan da je papa Pavao VI. sazvao skupinu kardinala u svrhu ispitivanja njegove pravovjernosti.

U intervjuu se kardinal Zen osvrnuo i na privatnu audijenciju s papom Franjom, koju je opisao “prekrasnim” i “vrlo toplim” susretom, a koja se održala ranije ovoga mjeseca kada mu je iz pritvora u Hong Kongu dopušteno otputovati na sprovod Benedikta XVI.

“Zahvalio sam papi na imenovanju dobrog biskupa u Hong Kongu 2021. godine”, rekao je Zen, referirajući se na biskupa Stephena Chowa. Papa Franjo mu je na to, prepričava Zen, odgovorio: “Ja to dobro znam, on je isusovac!”

Kardinal Zen, koji je prošli tjedan napunio 91 godinu, Papi je prenio i kako se u Hong Kongu posvetio zatvorskoj službi te da je krstio nekoliko zatvorenika: “Franjo je rekao da je vrlo sretan zbog moje službe”.

Zen je uhićen i osuđen prošle godine prema hongkonškom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, što je naišlo na osude u cijelom svijetu, prema kojima je glavni motiv presude Zenova kritičnost prema represivnoj naravi kineske vlasti. Zen je u intervjuu da katolici u Kini žive u teškoj situaciji, zbog čega “nikada ne smijemo zaboraviti moliti u ovim teškim vremenima”.

“Mnogi vjernici savjesno svjedoče svoju vjeru, ali znamo da kada situacija postane teška, neki misle samo na svoje interese. Nastavljamo podržavati istinu, pravdu i milosrđe. Tama neće prevladati nad svjetlom”, zaključio je kardinal Zen.