Sud u Hong Kongu proglasio je bivšeg hongkonškog biskupa, kardinala Josepha Zena, krivim zbog svojega djelovanja kao upravitelja Fonda za pomoć prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu te mu odredio kaznu od 4 000 hongkonških dolara (oko 3 700 kuna), prenosi Crux.

U njega krivim je proglašeno i pet ostalih optuženika koji su sudjelovali u istom sudskom procesu, a kažnjeni su kaznama između 2 500 i 4 000 hongkonških dolara. Maksimalna kazna koja im je prijetila iznosila je 10 000 hongkonških dolara.

Tako je završen proces koji je započeo u svibnju ove godine uhićenjem 90-godišnjeg Zena koji je kasnije, uz jamčevinu, pušten na slobodu.

Iako je uhićen prema strogom Zakonu o nacionalnoj sigurnosti za čije kršenje prijeti i zatvorska kazna, Zen i ostali su na kraju bili optuženi za kršenje Uredbe o društvima Hong Konga za što su propisane niže kazne.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Fonda za pomoć prodemokratskim prosvjednicima bio političke prirode te da nije ispunjavao uvjete za izuzeće od spomenute uredbe koje vrijedi za organizacije osnovane „za vjerske, dobrotvorne, društvene ili rekreacijske svrhe“.

Tijekom sudskog postupka, obrana je tvrdila da je Uredba o društvima neustavna jer “nesrazmjerno” ograničava pravo ljudi na okupljanje. Međutim, sutkinja Ada Yim Shun-yee je odbacila taj argument, rekavši da pravo na okupljanje nije apsolutno i da se može ograničiti u interesu nacionalne sigurnosti, javne sigurnosti i društvenog poretka.

Obraćajući se novinarima nakon presude, osuđena oporbena političarka Margaret Ng je rekla da se slučaj “ne odnosi samo na nas šestero”, budući da je riječ o prvoj takvoj optužbi prema Uredbi o društvima, te da će posljedice slučaja biti važne u budućnosti, posebno u pogledu slobode okupljanja.

Rekla je da će optuženici sada uzeti neko vrijeme da razmisle i potraže savjet o presudi prije nego što odluče o sljedećem potezu.

U komentarima za tisak, Zen je rekao novinarima da ne stavljaju previše naglaska na njegov status unutar Katoličke crkve, rekavši: “Ja sam građanin Hong Konga koji je podržao ovaj humanitarni rad.”