Sud u Hong Kongu trebao bi, prema pisanju lokalnih medija, u petak 25. studenog donijeti presudu u slučaju kardinala Josepha Zena i još četvero osoba kojima se sudi zbog “suradnje sa stranim silama”.

Suđenje je započelo u ponedjeljak 26. rujna, a svi su se optuženi izjasnili da se ne osjećaju krivima.

Podsjetimo, bivši hongkonški biskup, 90-godišnji Zen, uhićen je 11. svibnja zbog svojega djelovanja kao upravitelja Fonda za pomoć prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu, a uz njega su uhićeni i pop-zvijezda Denise Ho, znanstvenik Hui Po Keung te oporbeni političari Margaret Ng i Cyd Ho.

Spomenuti Fond je pomagao prodemokratskim prosvjednicima u plaćanju njihovih pravnih pristojbi sve dok nije bio raspušten u listopadu 2021. godine. Tužiteljstvo tvrdi da je fond bio političke prirode te da nije ispunjavao uvjete za izuzeće o Uredbi o društvima Hong Konga za organizacije osnovane „za vjerske, dobrotvorne, društvene ili rekreacijske svrhe“.

Ukoliko budu proglašeni krivima, Zen i drugi prodemokratski aktivisti mogli bi biti kažnjeni s kaznom u iznosu od 1200 dolara (10 000 hongkonških dolara). Kardinal se od svibnja nalazi na slobodi uz plaćenu jamčevinu.

Sadašnji hongkonški biskup Stephen Chow Sau-yan, koji je na službi malo manje od godinu dana, odlučio je ne davati nikakve izjave od početka suđenja Zenu.

Ipak, u razgovoru za lokalni isusovački list rekao je da su katoličke institucije povećale potporu mladima koji su u zatvoru zbog sudjelovanja u pro-demokratskim prosvjedima pružajući im obrazovanje i rehabilitaciju.

Komentirajući “zbrku oko toga što se smije, a što ne smije reći” prema Zakonu o nacionalnoj sigurnosti, Chow je poručio sugrađanima da se više usmjere na razlučivanje, negoli na djelovanje. “Sjednite i gledajte kako se oblaci kreću. Vrijeme je za razlučivanje, a ne za djelovanje”, kazao je biskup.