'U RATU SMO, PREPOZNALI MI TO ILI NE'

Kardinal Sarah: Vjerska sloboda ugrožena je i na Zapadu

“Svi živimo kao da Bog ne postoji. Posvuda vlada zbunjenost. Previše nas svodi svoje živote na apsolutni individualizam i potragu za prolaznim užitkom”, rekao je Sarah. Kršćani bi trebali, dodaje, odgovoriti povratkom osnovama vjere.

Matija Štahan/CNA
Foto: François-Régis Salefran, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Foto: François-Régis Salefran, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Kršćani na Zapadu vjersku slobodu ne bi trebali uzimati zdravo za gotovo, rekao je kardinal Robert Sarah u intervjuu za EWTN News povodom objavljivanja njegove nove knjige “Catechism of the Spiritual Life”, prenosi CNA.

“Prijetnje vjerskoj slobodi poprimaju mnoge oblike. Nebrojeni mučenici diljem svijeta nastavljaju umirati za vjeru. Ali vjerska sloboda ugrožena je i na Zapadu”, rekao je 77-godišnji Sarah.

“Nije uvijek riječ o otvorenoj prijetnji ili mržnji vjere, nego o implicitnoj pristranosti protiv kršćanstva”, dodao je. “Vjersku slobodu ne treba uzimati zdravo za gotovo, kompromitirati je ili je zanemarivati”.

Kritičan prema restriktivnim mjerama za pohođenje sv. mise tijekom pandemije koronavirusa, Sarah je istaknuo kako ćemo se u budućnosti suočavati s mnogim pandemijama i drugim hitnim slučajevima, što će rezultirati raspravama o tome kako im je najbolje pristupiti u svjetlu omogućavanja pristupa Euharistiji.

“To je dobro. Liberalna demokracija zahtijeva raspravu, ali važnost bogoštovlja u toj raspravi nikad ne može biti zaboravljena ili zapostavljena. Liberalna demokracija ne smije zaboraviti Boga”, istaknuo je kardinal koji je od 2014. do 2021. godine služio kao prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Komentirajući moderno društvo, kardinal Sarah je rekao kako je danas “Bog zaboravljen”.

“Svi živimo kao da Bog ne postoji. Posvuda vlada zbunjenost. Previše nas svodi svoje živote, sav smisao svojih života, na apsolutni individualizam i potragu za prolaznim užitkom”, rekao je Sarah.

Kršćani bi trebali, dodaje Sarah, odgovoriti povratkom osnovama vjere.

“Tražimo povlačenje iz svijeta u pustinju, gdje možemo iznova naučiti ono osnovno, temeljno: monoteizam, otkrivenje Isusa Krista, mi i Bog, njegova riječ, naš grijeh, naša ovisnost i potreba za njegovom milošću”, rekao je bivši prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

“Crkva nije socijalna organizacija koja se bavi problemima migracija i siromaštva”, istaknuo je Sarah. “Crkva ima božansku svrhu: spasiti svijet”.

“Kada kršćani zaborave zašto su kršćani, društvo mora doživjeti svoj pad”, upozorava Sarah, ukazujući kako je duhovni boj isti kao i uvijek, “čak i ako su mnogi biskupi i svećenici prestali podsjećati katolike na tu stvarnost”.

Postoji potreba za “svakodnevnim okretanjem Bogu, ne samo za utjehu ili zbog svjetovnih nedaća, nego zato što u kozmičkoj borbi o njemu potpuno ovisimo. U ratu smo, prepoznali mi to ili ne”, ističe Sarah i podsjeća kako je u toj borbi potrebno svaki se dan iznova staviti na Božju stranu.

“Svatko od nas mora stremiti, neprestano, biti što bliže Isusu Kristu, vratiti se njegovoj Riječi i jednostavnosti vjere u njegovo samootkrivenje. To je jednostavnost pustinje, prepoznavanja naše ovisnosti o Bogu i susreta s njim i darom njegove ljubavi i milosti, kojima nas je konfigurirao sebi”, zaključio je kardinal Sarah.

Objavljeno: 28. studenoga 2022.