Kardinal Louis Raphaël I. Sako, kaldejski patrijarh u Bagdadu, izjavio je u Budimpešti kako je posjet pape Franje Iraku imao dubok utjecaj na njegovu zemlju. Iznoseći svoje svjedočanstvo na 52. Međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti kardinal Sako je objasnio kako je Papin posjet promijenio atmosferu u ovoj bliskoistočnoj državi, izvještava CNA.

„Papa je svojim porukama dirnuo srca svih Iračana, posebno muslimana. I sada se nešto promijenilo na ulicama, u društvu, stanovništvu. Kršćani su na to jako ponosni i sada su vrlo cijenjeni“, poručio je.

Kaldejski patrijarh u Bagdadu se prisjetio važnog susreta Pape s velikim ajatolahom Sayyidom Ali Al-Husaynijem Al-Sistanijem, najvišim šijitskom autoritetu u današnjem Iraku. „Tom prilikom je imam izgovorio nešto jako važno. Rekao je: ‘Vi ste kršćani’ – što znači kršćani i Papa – ‘VI ste dio nas, a mi smo dio vas. To znači da smo braća’“.

Inače, kardinal Sako je govorio trećeg dana Međunarodnog kongresa koji je započeo 5. rujna u Budimpešti. U svom obraćanju je okupljene upoznao s poviješću i duhovnosti Kaldejske katoličke Crkve, jedne od istočnih katoličkih crkvi istočnog obreda, koja je raširena po Iraku, Iranu, Libanonu, Siriji, Turskoj i još nekim zemljama te je trajno ujedinjena s Katoličkom Crkvom. Sjedište Crkve je u Bagdadu i ima oko 600 tisuća vjernika.

Iz Budimpešte je poručio kako je Kaldejsku crkvu od nastanka do danas obilježilo mučeništvo. „Mučeništvo predstavlja karizmu Kaldejske crkve jer je ona od svojeg osnutka progonjena od strane Perzijanaca, muslimanskih Arapa, Mongola, Osmanlija, dok je danas progone strani ekstremisti, poput Al-Qaide i ISIS-a“, objasnio je.

Podsjetio je na stravičnu noć 2014. godine kada je čak 120 tisuća ljudi moralo napustiti svoje domove bez ičega, doslovce samo u svojoj odjeći. „Divimo im se jer nikada nisu napustili svoju vjeru. Nitko nije prešao na Islam kako bi bio zaštićen ili ostao u svojoj kući. Svi oni su napustili svoje kuće i otišli u druge gradove u Kurdistanu“, izjavio je kardinal.

Prisjetio se i krvavog događaja iz listopada 2010. godine kada je za vrijeme svete mise ubijeno 48 ljudi, a među njima i dva mlada svećenika. „Oni su pristupili teroristima govoreći: ‘Uzmite nas. Možete nas ubiti, ali pustite druge na slobodu’. Međutim, teroristi ih nisu poslušali “, izjavio je kardinal Sako. Zahvalio je mađarskoj vladi na pomoći iračkim kršćanima kroz program „Hungary Helps“ kojim se pomaže obnova kuća, škola i crkvi u dolini Ninive.

Na Međunarodnom euharistijskom kongresu govorio je i kardinal Quebeca, nadbiskup Gerald Lacroix, koji je ponudio katehezu o euharistiji kao „neiscrpnom izvoru mira i pomirenja“. „Sudjelovanje u euharistiji ne predstavlja susret s Gospodinom, odnonso susret s Njim, nego i školu u kojoj učimo voljeti druge, biti otvoreni. Bez toga nema pravog kršćanstva”, poručio je kanadski primas.

Jutro je završilo svetom misom koju je slavio nadbiskup Cebua Jose S. Palma koji je u Mađarsku doputovao s Filipina. Nadbiskup Palma je u homiliji poručio: „“Draga moja braćo i sestre, mi koji smo blagoslovljeni i zasićeni izvorima Božjih milosti, u euharistiji smo pozvani biti posrednici mira drugima.”

“Baš poput izvora koji slobodno teče sve dok ne zalije i ispuni svaki kutak i prostor do kojeg dopire, mi smo pozvani  među  narodima zračiti Božjim mirom, sve do kraja zemlje, gdje god se nalazili”, poručio je filipinski nadbiskup.