Patrijarh Kaldejske katoličke Crkve, kardinal Louis Sako, izrazio je zabrinutost zbog povećanja napetosti između SAD-a i Irana. Sako se boji kako bi u mogući sukob mogla biti uvučena i njegova zemlja, Irak, te da bi nasilje ugrozilo mogući posjet pape Franje iduće godine.

U razgovoru za Catholic News Service kardinal je rekao kako Irak još uvijek trpi snažne posljedice razaranja od strane Islamske države, te da se još nije oporavio od vremena vojne intervencije predvođene SAD-om 2003. godine.

“Bojimo se kada čujemo kako se govori da će biti rata i svega što bi se moglo dogoditi. Ali nadam se da rata ipak neće biti i da će Iranci razmisliti o onome što se dogodilo u Iraku. Nakon 15 godina, Irak pati i u njemu vlada nered”, rekao je. “U Iraku ne postoji građanstvo, nego sektaštvo. Kršćani snažno pate.”

Iako je Islamska država poražena, šijitska milicija koju podupire Iran preuzela je od Islamske države kršćanske posjede te vjernicima onemogućuje slobodno kretanje, posebice svećenicima.

Kršćana je u Iraku prije vojne intervencije predvođene SAD-om bilo između 1.5 i 2 milijuna, danas ih je tek oko 200 000. U proteklih 15-ak godina, kršćani su bili meta nasilja i protjerivani iz svoje domovine u kojoj su boravili 14 stoljeća. Gotovo dvije trećine kršćana u Iraku pripadaju Kaldejskoj katoličkoj Crkvi.

“Danas u Mosulu gotovo da i nema kršćana. Bilo ih je više od 30 000 (prije sektaškog nasilja i Islamske države). Bio sam župnik tamo”, rekao je Sako.

“Tjedan dana nakon oslobođenja Mosula (od Islamske države), otišao sam tamo i vidio da su sve naše crkve uništene. Te su crkve potjecale iz razdoblja između 5. i 10. stoljeća. Više ne postoje. Bojimo se da bi se nešto slično moglo dogoditi i u Iranu, ali i da bi Irak mogao biti zahvaćen ratom”, dodao je.

Patrijarh Kaldejske katoličke Crkve osobno je pozvao papu Franju u Irak prošloga mjeseca, te rekao kako je papa izrazio želju za dolaskom 2020. godine no najava mogućeg rata dovodi u pitanje papin posjet.

I bez novih napetosti situacija za kršćane u Iraku jako je loša, a nedavni su sukobi dodatno proširili jaz između vjerskih i etničkih zajednica, objašnjavao Sako.

“Malo po malo. kršćani će nestati. Ne mogu živjeti s drugima koji ih smatraju otpadnicima ili nevjernicima. Ali mi (Crkva), s vladom i ostalima, ih pokušavamo uvjeriti da ostanu”, rekao je patrijarh uvjeren da upravo u teškim okolnostima irački kršćani mogu pronaći svoje poslanje svjedočeći vjeru.

“Moramo svjedočiti našim muslimanskim braći i sestrama našim ponašanjem, našom vjerom i moralom. Mislim da je to jako važno. Ovdje su ljudi jako privrženi svojim crkvama”, dodao je.

No, kako i sam priznaje, mnogo je tih crkava porušeno. Samo u Mosulu u potpunosti je uništeno njih više od 15. Istaknuo je kako je u tijeku projekt obnove mosulske džamije al-Nuri, koju je uništila Islamska država, ali da što se tiče obnove crkava ostaju samo obećanja.

„To je diskriminacija. Nitko ne razmišlja o kršćanima zato što su manjina“, rekao je. „Trebao bi postojati reciprocitet.“

Ivo Džeba | Bitno.net