Tiskovni ured Svete Stolice, 18. listopada 2019. objavio je da je Sveti Otac prihvatio odreknuće od službe koje je zamolio pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar.

Za naslovnog biskupa Selje i pomoćnog biskupa Vrhbosanske nadbiskupije imenovan je 10. svibnja 1993., a posvećen je u tijekom rata u katedrali u opkoljenom Sarajevu 6. siječnja 1994. U Biskupskoj konferenciji BiH, između ostalih, vršio je službe generalnog tajnika i predsjednika komisije “Pravda i mir”.

Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH povodom Sudarovog odreknuća od službe zamolila je za komentar vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kardinala Vinka Puljića. Razgovor s kardinalom Puljićem prenosimo u cijelosti.

KTA: Jesu li Vam poznati razlozi zbog kojih je biskup Sudar zamolio Svetog Oca da prihvati njegovo odreknuće od službe pomoćnog biskupa vrhbosanskog?

Kardinal Puljić: Meni nije poznat tekst kojeg je napisao Svetom Ocu, ali znam da je spomenuo zdravstvene razloge.

KTA: Vi ste 6. siječnja 1994. tadašnjeg rektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa mons. Peru Sudara posvetili za pomoćnoga biskupa u opkoljenom Sarajevu tijekom rata. Možete li nam reći nekoliko riječi o tome?

Kardinal Puljić: Bilo je to vrlo teško vrijeme kada su granate padale na sve strane, pa i na samu Vrhbosansku bogosloviju gdje je bio pripremljen zajednički objed. Hvala Bogu, nitko nije stradao. Njegova posveta bila je pozitivna poruka narodu koji je strahovao za opstanak, pogotovo jer je on snažno nastupao s nadom.

KTA: Biskup Sudar prošao je s Vama ili sam tijekom i nakon rata brojna mjesta stradanja te vodio brojne projekte. Jedan od njih je i partnerstvo župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji?

Kardinal Puljić: I prije nego je postao biskup, zajedno smo obilazili mjesta stradanja, a s nama je koji put bio i pokojni fra Ljubo Lucić. Svjedok je našeg stradanja. Posebno u ratnom vremenu i u prvim godinama poraća, ali i danas posebno značenje ima njegov hrabri stav za naš ostanak i opstanak na ovim prostorima. Tijekom vođenja programa partnerstva između župa Vrhbosanske nadbiskupije u poratnim godinama učinio je brojne poteze potpore da se dižemo iz pepela i gledamo s vjerom u budućnost.

KTA: Biskup Sudar sigurno ima posebnu važnost kada je riječ o katoličkim školskim centrima. Kako je to krenulo i kasnije raslo?

Kardinal Puljić: Biskup Sudar je začetnik ideje o katoličkim školama što je njemu i povjereno kao promicatelju katoličkog školstva u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Uspješno je stvarao strukturu rada, obnove i izgradnje zdanja te praćenje rada. Kasnije je i Biskupska konferencija BiH povjerila mu poslanje da to radi i u njezino ime kao predsjednik Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu.

KTA: Biskup Sudar godinama je Vaš najbliži suradnik. Molim Vas da kažete nekoliko riječi o tome.

Kardinal Puljić: Biskup Sudar je čovjek vrlo zdravih prosudbi, mudrih savjeta i vjeran Crkvi i svom hrvatskom narodu. Ima poseban osjećaj za one koji trpe bilo siromaštvo bilo nepravdu. Njegove propovijedi i predavanja vrlo su domišljeni s mudrim porukama.

KTA | Bitno.net